EPS zbog suše prinuđen da uvozi struju, a šta će biti ako ona potraje? 1foto FoNet/EPS

Velike vrućine koje su izazvale najniži vodostaj u našoj zemlji u poslednjih desetak godina Elektroprivredi Srbije stvaraju probleme kada je reč o proizvodnji struje, ali oni, bar u datom trenutku, nisu takvi da bi u potpunosti onemogućili rad hidro sektora, smatra domaća stručna javnost.

Ipak, eksperti ističu da smanjeni obim proizvodnje u hidroelektranama već izaziva veći uvoz struje nego što je uobičajeno za ovaj period, a to je u proseku oko 200 megavata po satu, kao i da će u slučaju da suša potraje taj obim uvoza biti znatno veći.

Ovih dana, mediji su preneli da se elektroenergetski sistem zemlje suočava sa najnižim dotokom vode u poslednjih deset godina. Tako je, u prethodna dva meseca dotok prepolovljen. U Hidroelektranama “Đerdap”, koje u uobičajenim uslovima pokrivaju četvrtinu potrošnje struje u Srbiji, situacija se dodatno pogoršala zbog toga što pristiže samo 2.000 kubika vode u sekundi, što je radi ilustracije tri puta manje od junskog višegodišnjeg proseka.

Prema rečima Radmila Nikolića, direktora za proizvodnju energije Hidroelektrana “Đerdap” zbog hidrološke situacije ova godina će biti slabija po pitanju proizvodnje, odnosno da se očekuje da će ona u odnosu na prosek biti manja za oko 30 odsto. Treba naglasiti i da su akumulacije u sistemu drinsko-limskih hidroelektrana poluprazne, a one sistemu daju do 12 odsto struje. U ovom trenutku, proizvodnja u tim hidroelektranama je za trećinu manja od one predviđene planom.

Nikolić je ukazao na to da je hidrološka situacija loša u celoj Evropi, zbog nedovoljnih snežnih padavina tokom kalendarske 2021. i 2022. godine tako da je hidrologija na Drini, Savi jako slična kao i na Dunavu.

Inače, kako tvrdi struka suša predstavlja veliku pretnju i za proizvodnju struje iz termoelektrana, jer one u svom procesu proizvodnje koriste vodu iz reka za hlađenje tehnološkog procesa. Kada je vodostaj nizak tada postaje kritično, a ponekad dolazi i do preventivnog obustavljanja proizvodnje da se ne bi oštetili pogoni. To je razlog zbog čega su pojedine elektroprivredne kompanije u Evropi saopštile da će zbog nedostatka vode morati da obustave neke termo i nuklearne blokove.

Stručnjak za energetiku kompanije Dilojt Srbija Željko Marković kaže za Danas da je situacija u hidro sektoru Srbije u ovom trenutku teška, da stvara probleme u radu EPS-a, ali da nije takva da bi u potpunosti zaustavila proizvodnju struje u našim hidroelektranama.

– Trenutno u svojom hidroelektranama Elektroprivreda Srbije proizvodi manje struje nego što je to uobičajeno za ovo doba godine. Primera radi, u ovom periodu proizvodnja iz hidro sektora zna da dostigne i do 30 odsto struje a sada je ona u proseku ispod 20 odsto. To je pad koji je stvorio probleme i uslovio uvoz određenih količina električne energije već i u ovom trenutku – navodi naš sagovornik.

On dodaje da bi u slučaju da suša potraje, odnosno da u narednom periodu ne dođe do obilnijih padavina koje bi povećale vodostaj reka, obim uvoza u odnosu na onaj koji je trenutno aktuelan morao da se poveća. Kada je pak reč o situaciji sa snabdevanjem strujom iz hidroelektrana u Srbiji tokom zimskog perioda, Marković ističe da tada ovakvih problema ne bi trebalo da bude jer će se usled otapanja snega nivo vodostaja u rekama u značajnoj meri povećati.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari