Struja iz uvoza poskupela, EPS prinuđen da je uvozi zbog remonta 1Foto: BETAPHOTO/AMIR HAMZAGIĆ

Struja na evropskim berzama je naglo poskupela i to u nezgodnom trenutku po Elektroprivredu Srbije koja zbog redovnih remonata u svojim pogonima proizvodi manje električne energije nego što je uobičajeno, saznaje Danas.

Da je struja poskupela na međunarodnom tržištu potvrdio je direktor Srpske berze struje (SEEPEX) Miloš Mladenović navevši da je razlog za to toplotni talas, zbog čega je porasla cena električne energije na berzama, ujedno i referentna cena na veleprodajnom tržištu.

– U poređenju s martom i aprilom, kada su cene u proseku bile 65 evra po megavatsatu, u maju su porasle na 80, u junu na 98 evra po megavatsatu, a sada je megavatsat između 120 i 125 evra – rekao je Mladenović za RTS.

Naglasio je da se menja odnos između bazne i vršne cene električne energije zbog velikog uticaja solarnih elektrana.

– Očekujemo da u drugom kvartalu bazna cena bude i viša od vršne cene elektične energije, što ranije nije bio slučaj – rekao je Mladenović.

Ukazao je da se tokom čitavog leta očekuju slične cene.

– Na fjučers tržištu, koje je najbolji pokazatelj kretanja cena u budućnosti, očekuju se cene tokom leta od oko 90 evra u trećem kvartalu, a u četvrtom ponovo od 110 evra po megavat-satu. Razlika između bazne i vršne cene i dalje će biti na strani bazne cene zbog velikog uticaja solarnih elektrana – objasnio je Mladenović.

Sagovornik Danasa blizak Elektroprivredi Srbije, koji je želeo da ostane anoniman, navodi za naš list da to preduzeće trenutno uvozi 10 do 15 odsto dnevnih potreba potrošača, to jest domaćinstava i privrede, za električnom energijom.

– To je količina koja nedostaje EPS-u, jer je ne može proizvesti iz blokova koji su u remontu. Shodno tome, to je količina struje koju EPS mora da se uvezu bez obzira na cenu. Reč je o nedostatku konzuma na dnevnom nivou. Čim je toplo raste potrošnja, a sa druge strane sezona je remonata, pa zato cene na berzi rastu – navodi naš sagovornik.

Prema njegovim rečima, cene struje na berzama su nešto veće od uobičajenih za ovo doba godine, ali dodaje da je reč o zakonu ponude i potražnje.

– Sa druge strane, to što je skočila cena struje na berzama ne znači da je u ovom trenutku EPS plaća u u iznosu od 120 do 125 evra po megavatsatu. Naime, postoji mogućnost da je to preduzeće ranije kupilo određene količine struje po nižoj ceni. Nije nemoguće da je EPS ranije kupio jeftiniju struju očekujući da je neće imati dovoljno zbog remonta i da će njena cena može da skoči usled veće potrošnje. Remonti su predvidljiva stvar te su nadležni u EPS-u mogli da sklope ugovore o uvozu pre nego što je struja u inostranstvu poskupela. Istini za volju, EPS u svakom slučaju mora da troši novac za uvoz struje, jer sam nije u mogućnosti da proizvede u zemlji sve potrebne količine, ali je i te kako od značaja ako to preduzeće ne mora da plaća električnu energiju duplo skuplje, odnosno saglasno njenim aktuelnim cenama – objašnjava naš sagovornik.

On dodaje da se kod nas preko berze zatvara 20 odsto prometa struje, ostatak su bilateralni ugovori gde ne znamo cenu.

Inače, kako je Danas pisao u Srbiji je redukovana i proizvodnja uglja sa domaćih kopova, potrebnog za rad termoelektrana, ali razlog nije taj što ga nema dovoljno u basenima u Kolubari i Kostolcu već taj što je uvoz iz inostranstva preteran.

Jednostavno, prema saznanjima Danasa uglja dobavljenog iz Indonezije i drugih izvora ima previše te je obustavljen njegov dalji uvoz ali istovremeno i eksploatacija na domaćim proizvodnim kopovima.

Stvorene su velike rezerve, ali se to negativno odrazilo na eksploataciju uglja na našim površinskim kopovima. Naime, iako ga ima u priličnim količinama za potrebe EPS-ovih termoelektrana jednostavno nema gde da bude skladišten. Zbog toga je eksploatacija namenski smanjena.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari