Subotica: Usvojen gradski budžet za 2023. godinu, opozicija kaže "služiće za preživljavanje" 1Foto: J. Patarčić/Danas

Na današnjoj sednici Skupštine grada Subotice usvojen je gradski budžet za 2023. godinu u ukupnom obimu od 8,5 milijardi dinara. Iako je za 115 miliona dinara viši u odnosu na izglasani obim rebalansa budžeta za 2022. godinu, opozicija smatra da je u pitanju budžet za preživljavanje.

U strukturu gradskog budžeta za 2023. godinu uključena su i neutrošena sredstva sa viših nivoa vlasti iz prethodnog budžetskog perioda u visini od 423 miliona dinara, pri čemu je najveći deo novca, u iznosu od 400 miliona dinara, namenjen za nastavak radova na izgradnji i rekonstrukciji zgrade Narodnog pozorišta.

Za sufinansiranje izradnje objekta za sakupljanje i preradu proizvoda životinjskog porekla opredeljeno je 12 miliona dinara, za sufinansiranje energetske sanacije i energije iz obnovljivih izvora energije stambenih zgrada i porodičnih kuća osam miliona dinara, dok je ostatak namenjen za izradu planova detaljne regulacije.

Prema rečima gradonačelnika Subotice Stevana Bakića, usklađivanje potreba budžetskih korisnika sa planiranim prihodima je ovog puta bilo nikad izazovnije, zbog povećanja cene minimalnog rada za 14,3 odsto, povećanja plata u javnog sektoru za 12,5 odsto, kao i povećanja energenata i energije.

“Prioriteti kojima smo se rukovodili u raspodeli budžetskih sredstava, a to je nastavak politike koja je već razvijena i raznovrsna, socijalna pomoć za građane, kao i podrška porodicama i deci. Obezbeđivanje uslova za najmlađe u zabavištima i predškolskom obrazovanju, obezbeđivanje nesmetanog rada osnovnih i srednjih škola, kao i briga o studentima i talentovanim učenicima. Zaštita i unapređenje životne sredine, održavanje uređenosti grada Subotice i pozitivnog ambijenta radi privlačenja direktnih investicija novih kao i zadržavanje postojećih, i završetak kapitalnih projekata u interesu grada Subotice”, obrazložio je gradonačelnik, dodajući da su u tekućoj budžetskoj rezervi opredeljena i sredstva u visini od 150 miliona dinara za sopstveno finansirannje za apliciranje na konkurse viših nivoa vlasti.

S druge strane, šef odborničke grupe Pokreta za građansku Suboticu Miroslav Milojević smatra da budžet nema razvojnu komponentu i ekonomsku snagu, jer iako jeste nominalno veći, kada se uzmu u obzir inflacija od 15,1 odsto i enormna poskupljenja, “taj budžet isključivo će služiti za preživljavanje”.

“Vladajuća stranka se često hvali da je u pitanju razvojni budžet. Nismo to mogli da čujemo ovog puta ili da je investicioni budžet. Ono što se odvaja za puteve ili za uređenje trotoara, to se uvek odvaja, i to se i ovog puta odvojilo, ali tu nema nikakve investicione komponente. Što se tiče investicija, oni gledaju da završe dve investicije, a to je pozorište, koje traje već 15 godina i ja sam rekao da pozorište zaslužuje epitet po svim kriterijumima promašene investicije, jer čim se nešto ne završava 15 godina, to je u tom domenu. Drugo je akva park na Paliću, koji isto traje već pet godina sa neizvesnim završetkom i krajem. Vladajuća struktura kaže da će sve biti završeno do sredine godine, mi se nadamo da će to biti tako, ali izražavamo određenu skepsu da će se to dogoditi. Znači, ostaje da vidimo u ovim uslovima enorme ekonomske krize šta će se događati u budućnosti”, rekao je Milojević.

Ono što je sigurno, jeste da će se u 2023. godini Subotičani suočiti s nizom poskupljenja.

Osim povećanja cena usluga u rasponu od 10 do 25 odsto, koja je zatražilo osam javnih preduzeća, povećaće se i osnovica poreza na imovinu za 10 odsto, kao i osnovica taksi i naknada za 14 odsto, pa se postavlja pitanje kakav će biti budžet građana Subotice u 2023. godini.

“Na to su uticala glavna tri parametra. To je poskupljenje energenata i električne energije, rast cena na malo, poskupljenje građevinskog materijala i svih nekih drugih usluga prema njima i imamo povećanje plata u javnom sektoru. To su tri parametra zbog čega smo morali, a ostali razlozi su da određena preduzeća 10 godina nisu menjala cenovnik. Zbog samog funkcionisanja tih preduzeća i zbog funkcionisanja cele lokalne administracije, moralo je da dođe do ove korekcije”, objasnio je gradonačelnik Stevan Bakić.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari