Subotički poljoprivrednici najavljuju za utorak protestnu vožnju 1Foto: J. Patarčić/Danas (Arhiva)

Subotički poljoprivrednici će u utorak, 16. maja, u prepodnevnim časovima krenuti u protestnu vožnju do centra grada, nakon što je drugi deo pregovora sa predstavnicima Vlade Srbije završen neuspešno, odnosno ispunjavanjem samo jednog od ukupno osam zahteva.

Kako za Danas objašnjava Miroslav Matković, predsednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača Subotice, predstavnike sedam udruženja poljoprivrednika danas su u Vladi Srbije primili premijerka Ana Brnabić, predsednik Odbora za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu Marijan Rističević i savetnik u Ministarstvu poljoprivrede Nenad Dolovac, a pre početka sastanka su im oduzeti telefoni.

Prema njegovim rečima, premijerka je prekinula sastanak posle dva sata, nakon čega im je ponuđeno da, od ukupno osam zahteva, mogu da ispune jedan koji se tiče povećanja prelevmana na 300 dinara.

“To je jedino što su ponudili da u ovom trenutku mogu da urade. Subvencije po hektaru može, ali od sledeće godine, od 1. januara i nisu nam rekli kolika bi bila subvencija i da li bi se ukinulo ono do 20 hektara. Što se tiče dizela, Ministarstvo finansija će da radi analize i ako to prođe, treba da ide na javnu raspravu i onda to može da bude dostupno od 2024. godine. Znači, već nam govore da se strpimo i sve ćemo nagodinu. Sad nemojte nas dirati, a kad dođe nagodinu, pitanje je ko će biti nagodinu na vlasti i šta će se dešavati”, kaže Matković.

Subotički poljoprivrednici najavljuju za utorak protestnu vožnju 2
Miroslav Matković, foto: Natalija Jakovljević/Danas (Arhiva)

Kada je u pitanju zagarantovana otkupna cena mleka od 78 dinara po litri bez poreza, Matković kaže da su predstavnici Vlade to odbili uz obrazloženje da ne mogu da utiču na tržište, ali da su ponudili da podignu premiju za mleko na 20 dinara jedan ili dva kvartala.

“Što se tiče pšenice, skrenuli smo pažnju premijerki da nam je to jako veliki problem i da će cena pšenice biti 18 dinara, a da se u ulaganja za 18 dinara nikako ne uklapamo. Oni su rekli, dobili smo informaciju od Vlade, da trenutno ima stare pšenice 800.000 tona viška u Srbiji, a žetva počinje za mesec i po dana. Tako da ćemo opet mi otkupljivati po jeftinoj ceni od poljoprivrednika i onda će posle tržište da radi svoje”, naglašava Matković.

On dodaje i da su poljoprivrednici 45 minuta nakon završetka sastanka dobili poziv od Nenada Dolovca da predsednik Srbije Aleksandar Vučić hoće da ih primi na razgovor, što su odbili.

“Odbili smo, jer smo smatrali da je predsednik znao već nedelju dana za ovaj sastanak, jer smo bili prošli ponedeljak i znao je da ćemo doći i sada, tako da jednostavno nismo želeli i pitanje je da li bi on danas nas primio ili bi zakazao za neki drugi termin, gde bi mogao da kaže kako ima razumevanja za nas. Sad je imao priliku i ne znamo zašto uopšte nije došao”, kaže naš sagovornik.

Udruženje poljoprivrednih proizvođača Subotice će večeras održati sastanak na kojem će biti dogovoreni detalji sutrašnje protestne vožnje, koja se planira u prepodnevnim časovima.

Kako Matković kaže, za sada je planirano da lokalni paori organizuju protestnu vožnju u Subotici, a da su, ukoliko ne bude nekog napretka, spremni da krenu ka Beogradu sa traktorima sa svih punktova.

“Mi smo jednostavno prinuđeni da izađeno na ulicu, jer srpski seljak ovako neće opstati. Najugroženiji su stočari, a uskoro će biti i ratari, jer sa otkupnom cenom pšenice od 18 dinara, to nijedan ratar neće moći da preživi”, poručuje Miroslav Matković.

Više vesti iz ovog grada čitajte na ovom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari