Subotički poljoprivrednici radikalizovali protest: U centru grada 45 traktora, tokom dana još dve blokade Štrosmajerove ulice 1Foto: J. Patarčić/Danas

Subotički poljoprivrednici danas su radikalizovali protest. Nakon jučerašnje jednočasovne protestne vožnje, danas je u jutarnjim časovima usledila jednočasovna blokada Štrosmajerove ulice, a za popodnevne časove, iako su prethodno najavili mogućnost proširenja blokada na subotičkim ulicama, blokiraće u još u dva navrata Štrosmajerovu ulicu.

Trenutno se u centru grada nalazi 45 traktora, a u toku dana očekuje se pojačanje iz okolnih mesta.

“Upravo su mi javili da dolazi još pet traktora iz Male Bosne, osam iz Čantavira i još mi nisu potvrdili Kelebiju. Očekujem sa Šupljaka i Malih Pijaca, oni se sada dogovaraju i imamo dojavu da 30 traktora ima u Žedniku i sad se sa njima dogovaramo u kom pravcu ćemo, da li da dođu tu ili će oni tamo da blokiraju”, kazao je Miroslav Matković, predsednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača Subotice.

“Biće još u najavi blokada, to ćemo u toku dana da obavestimo građane i postoji mogućnost velikog proširenja blokada, odnosno da idemo na širi deo grada”, izjavio je on jutros, navodeći da se razmišlja o raskrsnici kod hotela “Patria”.

Subotički poljoprivrednici radikalizovali protest: U centru grada 45 traktora, tokom dana još dve blokade Štrosmajerove ulice 2
Miroslav Matković, foto: J. Patarčić/Danas

Međutim, subotički poljoprivrednici su u međuvremenu doneli odluku da danas još u dva navrata blokiraju Štrosmajerovu ulicu. Prva blokada će trajati od 13 do 14 časova, a druga od 17 do 18 časova.

Tokom trajanja blokada, poljoprivrednici će propuštati vozila hitne pomoći i vatrogasaca, kao i trudnice i osobe sa invaliditetom.

Kada je u pitanju atmosfera među subotičkim poljoprivrednicima, Matković kaže da nisu zadovoljni i da “izgleda da moramo da pokazujemo naše probleme na ulici”.

Sa njim se složio i Miroslav Kiš, poljoprivrednik iz okoline Subotice, koji se bavi ratarstvom, stočarstvom, povrtarstvom i voćarstvom, ističući da smo od zemlje izvoznika postali zemlja uvoznik mnogih sirovina.

Subotički poljoprivrednici radikalizovali protest: U centru grada 45 traktora, tokom dana još dve blokade Štrosmajerove ulice 3
Miroslav Kiš, foto: J. Patarčić/Danas

“Ono na šta sve građane upozoravam, jeste da kad su pšenica, mleko i drugi inputi toliko pojeftiniji, zašto u prodavnicama to ne pojeftini? Gde je udruženje potrošača i svih građana, zbog čega su cene ostale, a sirovini se prepolovila cena? U prodavnicama su marže prevelike i vidimo da je kupovna moć sve manja i to je jedna od posledica ove loše agrarne politike koja se odvija više decenija i sada, da nismo izašli sa traktorima, mi ne bismo o tome pričali, a mi proizvodimo hranu koju sve više uvozimo, sve je manje poljoprivrednika i to je nešto što pokušavamo ukazati svim građanima, da se nešto mora promeniti u Srbiji”, rekao je Kiš.

Prema njegovom mišljenju, ne treba da se priča o socijalnim merama za poljoprivredu, već o razvojnim merama koje bi bile predvidive.

“A to košta. Znači u njivu i u štalu se mora ulagati, ne obećanja, nego konkretan novac i da imamo sistem. Mi nemamo sistem i kad nemamo sistem, u ovome vlada u velikoj meri korupcija. Imamo puno korisnika koji nisu poljoprivrednici agrarnog budžeta i to je nešto što se mora menjati, jer onda ni pet ni 10 odsto agrarnog budžeta nije dovoljno”, poručio je Miroslav Kiš.

 

 

Ukoliko zahtevi poljoprivrednika ne budu prihvaćeni, subotički poljoprivrednici su kazali da će u petak krenuti put Beograda, gde će se pridružiti poljoprivrednicima iz ostalih gradova Srbije u protestu.

Više vesti iz ovog grada čitajte na ovom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari