Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o profesionalnoj rehabilitaciji i zapošljavanju osoba sa invaliditetom, koji predviđa da poslodavac koji zaposli osobu sa invaliditetom bez radnog iskustva na neodređeno vreme, ima pravo na subvenciju zarade zaposlenog, bila je juče tema rasprave poslanika Skupštine Srbije. Ta subvencija, kako je predvideo predlagač zakona, iznosi do 75 odsto ukupnih troškova zarade sa pripadajućim doprinosima, ali ne više od iznosa minimalne zarade utvrđene u skaldu sa propisima u radu.

Za izglasavanje ovog zakona obezbeđena je potrebna većina, a vladajuća koalicija smatra da su predložena rešenja dobra.

Obrazlažući izmene Zakona Jovan Krkobabić, potpredsednik vlade i ministar za rad i socijalna pitanja, podsetio je i da su poslodavci koji ne zapošljavaju osobu sa invaliditetom do sada plaćali penale u visini trostrukog minimalca, i istakao da postoje različiti načini izvršavanja obaveza za zapošljavanje. „Praksa je pokazala da su odredbe o penalima suvišne, a i one u budžetskom fondu učestvuju svega sa jedan odsto, sve ostalo pokriva država“, rekao je Krkobabić i dodao da će se predloženim izmenama upotpuniti pravni okvir zapošljavanja osoba sa invaliditetom.

Izmenama Zakona predviđeno je, pored ostalog, da poslodavac koji ne zaposli osobe s invaliditetom, svoju obavezu može da ispuni i uplatom iznosa od 50 odsto prosečne zarade po zaposlenom. Izmene zakona predviđaju i da preduzeću za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba sa invaliditetom mogu da se obezbede i sredstva za poboljšanje uslova rada, u skladu sa propisima o državnoj pomoći za naknadu dodatnih troškova zapošljavanja osoba sa invaliditetom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari