Zašto je i uz subvencije države energetska sanacija skupa za mnoge građane?

Ostavite komentar


  1. Jedan od problema je i obavezna legalizacija objekta. Imate kuću na svojoj zemlji, plaćate porez na imovinu, struju, komunalije, ali morate se grejati na lignit, a ne na gas i morate sami finansirati termo-izolaciju. A legalizacija vam treba samo ako želite da založite kuću pod hipoteku ili da je prodate!?

  2. Zainteresovanih sigurno ima. Međutim postoje dva razloga zašto nije realizovano više projekata. Da biste konkurisati za sredstva u SO morate da imate debelu vezu,jer oni podele među sobom. I dugo kod nas je cena solarnih panela i vjetrogeneratora duplo veća nego npr. U Nemačkoj.

  3. Pravilo je da radove na objektu mora da izvodi firma koju izabere opština koja daje subvencije? I po.kojoj ceni oni to rade, da li su cene materijala i radova naduvane pa kad se sve sabere to bude preskupo za nas obične smrtnike? Pitam, ne znam. Tu je i činjenica da niko sa prosečnim prihodima, pogotovo penzioneri, ne može to da plati. A mi smo zemlja starih ljudi, mnogo penzionera zivi u svojim kućama i nema šanse da mogu to da plate ni sa subvencijama. Znači to je za nas samo spisak lepih želja.

  4. Za solarnu elektranu koja bi proizvodila do 7.500 Kw godišnje nisu dovoljni samo paneli. Treba tu još opreme pa ulaganje nevedeno u tekstu od 5.000 Evra nije dovoljo. 8.000 evra je minimum, imam nekoliko takvih ponuda. Banke za te namene nude kredite penzionerima na 1 godinu sa 17 % kamate. To je nemoguće vratiti. Tačno je da se od avgusta 2023 godine PDV obračunava samo na utrošenu struju, ali zašto se i dalje obračunava akciza. Akciza je porez na luksuz, a struja je nasušna potreba.

  5. Само могу да похвалим све коментаре, све је тачно што се каже у њима.
    У овој земљи је прерачунато све у вишој цифри, како би се сви уградили.
    Нама испадне прескупо и недостижно, а њима увек мало, и то је тај раскорак ,који не можемо никако прескочити!

  6. Zato sto ovaj naivni narod jos ne shvata da smo dosli medju tri najsiromasnije zemlje u Evropi,a sa najvecom inflacijom i cenama!E ovo vam je narode alfa i omega stanja nase Drzave,a ne ono sto vam svaki dan blebecu na Pinku i Informeru!

Ostavite komentar


Ekonomija

Čadež: Dogovor Srbije i EU je prilika za novo poverenje 10

Čadež: Dogovor Srbije i EU je prilika za novo poverenje

Memorandum o razumevanju između Evropske unije (EU) i Srbije o strateškom partnerstvu o održivim sirovinama, lancima proizvodnje baterija i električnim vozilima i početak proizvodnje električnog automobila „Fijat Grande Panda" u Kragujevcu, prilika je za uspostavljanje novog poverenja u Srbiji, regionu i sa EU, zasnovanog na zajedničkim ekonomskim interesima i činjenicama, izjavio je danas Marko Čadež, predsednik Privredne komore Srbije (PKS).

Naslovna strana

Naslovna strana za 23. jul 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Milan Stanković - SevdahBaby

Danas je verovatno poslednji bastion profesionalnog novinarstva u Srbiji.