Subvencije za grejanje za 615 Zrenjaninaca: Velika potražnja za drvima 1Foto: M. Pudar / Danas

Grad Zrenjanin raspisao je u novembru Javni poziv za izbor korisnika za utvrđivanje prava na subvenciju – energetski vaučer za plaćanje dela energenata za socijalno ugrožena domaćinstva sa teritorije grada. Subvencije u iznosu od 15.000 dinara su odobrene za 615 socijalno ugroženih građana.

Pomoć grada da plate račune dobilo je po rešenju gradske komisije 313 korisnika koji za grejanje koriste električnu energiju, 202 korisnika prirodnog gasa i 80 korisnika daljinskog grejanja.

Subvencije će biti realizovane tako što će Grad prenos sredstava vršiti isključivo snabdevačima energenata navedenim u zahtevu korisnika kome je rešenjem gradonačelnika utvrđeno pravo na subvenciju.

Istovremeno, na području Zrenjanina zabeležena je nezapamćena potražnja za čvrstim ogrevom. Dešavalo se da se roba prodaje sa kamiona, čim stigne, praktično ne bude ni istovarena na plac stovarišta.

 

„Kupovali su svi oni građani koji imaju uslova da lože, vlasnici samostalnih kuća, stanova sa samostalnim grejanjem pa i firme. Jedino nisu kupovili stanari zgrada s adaljinskim grejanjem, jer oni nemaju uslova za črvsto gorivo“, objašnjava šef stovarišta Ogrev u Zrenjaninu,

Na stovarištima miruju cene i ponuda

Na zrenjaninskim stovarištima, proverili smo, i dalje vlada interesovanje građana za ogrevno drvo  ali su se potražnja, ponud ai cene stabilizovale.

„Nema takvih skokova kao što je bilo za vreme proleća i leta, kada smo jedno vreme pravili spiskove narudžbina. Na kraju se zbog velike tražnje ogrevno drvo podavalo čim stigne. Sada nije bilo skokova cena a i ponuda je stabilna i ima robe na stovarištima“, objašnjavaju u stovarištu ogreva u železnićkoj ulici u Zrenjaninu,Kupuje se orgevno drvo u paletama, a sve je više oglasa gde se nudi sečeno drvo sa kamiona, ostaci

Cene ogrevnog drveta kreću se 15.990 do 22.990 dinara, u zavisnosti da li je reč o paletama ili pakovanjima u kutijama. Ugalje košta od 17.500 do 22.500 dinara za tonu a prodaje se onaj iz Pljevlje, Kovina i Stanara u Bosni.

Susedno stovarište u ulici 7. jul nabavilo je palete sa bukovim drvetom. Ogrevno drvo prodaje se sečeno i paletizirano, a jedan paket sadži 1,8 kubika drveta.

U januaru je jedna takva paleta koštala 15.990 dinara, u maju 18.490 dinara, u julu 20.000 dinara a sada košra 22.990 dinara.

Više vesti iz voog grada čitajte na sledećem linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari