Sud: Siniša Mali mora da državi vrati nelegalno prisvojenu zemlju 1Foto: BeoInfo

Privredni sud u Pančevu odlučio je da se državi vrati deset hektara zemlje nadomak Vršca koju su gradonačelnik Beograda Siniša Mali i članovi njegove porodice nelegalno prisvojili pre 12 godina.

Presuda nije konačna pošto sve stranke imaju pravo da na nju ulože žalbu.

Kako prenosi portal KRIK, koji je o ovom poslu porodice Mali prvi izvestio, gradonačelnik Beograda je na otetoj državnoj njivi pokrenuo proizvodnju đubriva za uzgoj šampinjona. Privredni sud je krajem maja naložio da se iz katastra kao vlasnik zemlje izbriše firma „Kompost grup“ koju kontroliše Mali, a upiše Republika Srbija, ocenivši da je ugovor na osnovu kog je firma Siniše Malog došla do zemlje ništavan.

Državnu njivu je firmi Siniše Malog poklonio Srđan Gajić, vlasnik kompanije „Alfa protein“ koja je na njoj proizvodila detelinu. Gajić je „Alfa protein“ privatizovao upravo u periodu dok je Mali radio u Agenciji za privatizaciju. On je sa porodicom Siniše Malog u martu 2005. sklopio ugovor o prodaji, ali novac za zemlju nikada nije isplaćen. Zbog ovoga je protiv GajićA 2011. podignuta optužnica, a u februaru 2015. je pravosnažno osuđen na dve godine uslovno jer je „pribavio protivpravnu imovinsku korist za Kompost grup“.

Kako navodi KRIK, zanimljivo je da se protiv članova porodice Mali nije vodila istraga, iako je dokazano da je posao bio nelegalan i da su stekli finansijsku korist. Državno pravobranilaštvo je 2007. godine tužilo „Alfa protein“ i „Kompost grup“ i tražilo da se zemlja vrati državi. Postupak je stao 2009. godine, da bi bio nastavljen 2015. godine, nepunih mesec dana nakon što je KRIK otkrio da je Mali nelegalno prisvojio državnu zemlju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari