Sud traži status istrage u slučaju lažne diplome 1

Viši sud u Beogradu zatražiće od Prvog osnovnog javnog tužilaštva informaciju u kom je statusu istraga o verodostojnosti diplome Mirjane Labović, koja je pokrenuta po prijavi Agencije za borbu protiv korupcije.

Od odgovora tužilaštva zavisi da li će ekonomsko veštačenje Labovićeve, koje je osnova optužnice protiv Ilije Devića, vlasnika ATP Vojvodine, i Svetlane Mijušković, direktorke tog preduzeća, biti uzeto u obzir, zaključeno je na jučerašnjem pripremnom ročištu. Istovremeno, zbog zastarelosti je doneto rešenje o obustavljanju postupanja po jednom delu optužnice, „teškom“ gotovo milion evra.

Podsetimo, ATP Vojvodina je na listi od 24 sporna predmeta na čijem rešenju insistira Evropska unija u okviru poglavlja 23, a označen je kao jedini slučaj u kome je oštećen investitor a ne država. „Rešavajući“ tu listu, Tužilaštvo za organizovani kriminal je u februaru 2014. uhapsilo upravo investitora Devića a osnov optužnice koja je ubrzo prešla na Više javno tužilaštvo bio je nalaz Gradskog zavoda za veštačenje, odnosno veštakinje Mirjane Labović. NJena stručnost se, međutim, već mesecima dovodi u pitanje zbog problematične diplome, o čemu je Danas u više navrata pisao. Naime, prema saznanju Dejana Dragojlovića, protiv koga je takođe podignuta optužnica prema njenom nalazu, na diplomi je pogrešno naveden naziv univerziteta koji ju je izdao, imena i prezimena rektora i dekana, zbog čega je i Agencija za borbu protiv korupcije zatražila od tužilaštva da reaguje. Kako Labovićeva više od 20 godina radi u GZV-u i tom periodu je imala veliki broj značajnih predmeta, pitanje je ukoliko se sumnje dokažu, kakva će biti sudbina tih presuda.

– Upravo to smo imali u vidu kada smo od suda zatražili da zanemari to veštačenje u ovom predmetu. Ona je već u javnosti kompromitovana, istraga protiv nje se vodi. To je apsurdno, a govori i o kvalitetu rada tužilaštva koje traži stručnu pomoć od lica sa lažnom diplomom – kaže za Danas Nikola Stanojević, advokat Devića i Mujuškovićeve.

On dodaje da su i tokom istrage ukazivali na niz nelogičnosti iz veštačenja, ali da tužilaštvo to nije uzelo u obzir.

– Jedna od najozbiljnijih primedbi jeste to što je dala svoje mišljenje čak i za segmente u kojima je konstatovala da nema relevantne dokumentacije. Zapravo Labovićeva je sve vreme nastupala kao računovođa tužilaštva, a ne kao nezavisan stručnjak – kaže Stanojević i naglašava da odbrana ima pravo da traži stručno veštačenje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari