Sosijete ženeral banka i mobilni operater Telenor preuzimaju KBC banku u Srbiji, saopštile su juče sve tri kompanije. Samu banku kupuje Telenor, dok klijente preuzima Sosijete ženeral. KBC se u potpunosti povlači sa ovog tržišta. U ovoj belgijskoj banci kažu da će pitanje viška radnika biti rešeno u skladu sa principima socijalnog dijaloga, ali prema odgovorima koje je Danas dobio od Telenora i Sosijete ženeral banke, najveći broj od 492 radnika KBC-a ostaće bez posla.

Prema dogovoru tri kompanije, zaposleni ostaju KBC-u, koji će pripremiti plan viška zaposlenih.

„KBC grupa će obezbediti da tokom tranzicionog procesa, dovoljan broj zaposlenih brine o potrebama klijenata“, saopštila je ova banka. U Telenoru za Danas kažu da će za „određeni broj zaposlenih obezbediti posao“.

– Prema dogovoru sa Evropskom komisijom iz 2009. godine, KBC banka se povlači sa tržišta Srbije, i da ovakva transakcija nije dogovorena, otpuštanje svih zaposlenih bila bi jedina alternativa. To ovde nije slučaj, jer će ovim ugovorom, Telenor i Sosijete ženeral banka osigurati posao za određeni broj zaposlenih. Ne možemo dati nikakva obećanja u vezi sa brojem zaposlenih. Ono što možemo da kažemo da ćemo, kada zvanično postanemo vlasnik KBC Banke, uspostaviti transparentan proces imenovanja, zasnovan na budućim potrebama poslovanja i neophodnim kvalifikacijama. U skladu sa ovim procesom, sprovešćemo reorganizaciju kroz preraspodelu kadrova, prirodan odliv i dobrovoljni odlazak, a ceo proces biće urađen na društveno-odgovoran način. Takođe možemo da kažemo da će se, kada nova banka bude počela sa radom, otvoriti mogućnost za nova radna mesta – kažu u Telenoru.

Miroslav Rebić, član Izvršnog odbora Sosijete ženeral banke, kaže za Danas da njihov ugovor sa KBC-om podrazumeva akviziciju portfelja klijenata KBC-a, „81.000 fizičkih lica, preduzetnika, malih i srednjih preduzeća“.

– Postoji mogućnost da će nam biti potrebno da povećamo i broj zaposlenih, kako bi identičan kvalitet usluge dobijali svi klijenti koji dolaze iz KBC banke. Međutim, potreba za novim kadrovima, zavisiće od broja novih klijenata. Naravno da će u tom slučaju, radnici KBC banke, koji najbolje poznaju svoje klijente, imati prednost pri zapošljavanju – kaže Rebić, upućujući nas za odgovore o tome koliko će radnika prema sadašnjim procenama ostati zaposleno i da li će i kolike dobijati otpremnine, obratimo KBC-u, „jer status zaposlenih u KBC-u nije u nadležnosti Sosijete ženeral banke“.

Kao i sa radnicima, neizvesno je i šta će biti sa ekspoziturama KBC-a, mada je opet najverovatnije da će većina biti zatvorena. Sosijete je preuzeo samo klijente, a Telenor je praktično kupio samo bankarsku licencu, pa kako kažu u ovom operateru „pitanje mreže filijala je deo procesa restrukturiranja koje će KBC izvršiti u narednom periodu“. Budući da se ta banka gasi i da su filijale prevashodno u zakupu, izgledno je da će većina prosto biti zatvorena.

Sama transakcija, na koju je KBC bila obavezna prema dogovoru sa Evropskom komisijom, po kojem ta grupa napušta tržišta na kojima je imala ograničene perspektive rasta, imaće dve bitne posledice. Prva je da će mobilni operater Telenor imati banku u svom vlasništvu, te da će potpunim integrisanjem finansijskih usluga u svoj portfolio telekomunikacionih proizvoda steći značajnu komparativnu prednost u odnosu na konkurenciju u tom segmentu, ali i u odnosu na ostale banke u Srbiji. Naime, Telenor sa 3,2 miliona korisnika usluga mobilne telefonije, lako može da postane jedna od najvećih banaka u Srbiji, barem po broju klijenata, kao i da drastično olakša i promoviše elektronsko plaćanje sveprisutnim mobilnim telefonima, naročito manjih iznosa.

S druge strane, transakcija će uticati i na samu Sosijete ženeral banku, koja će se odjednom značajno približiti poziciji treće banke po veličini aktive u Srbiji. Na kraju decembra ova francuska banka je raspolagala aktivom od 202,9 milijardi dinara, čime je bila tek malo iznad Rajfajzena, koji sa svojih 199,6 milijardi zauzima peto mesto na listi najvećih banaka. Sada, kada se Sosijeteu pridoda 29 milijardi dinara aktive KBC-a, imaće ukupno 231 milijardu, što je blizu veličine Unikredit banke koja ima aktivu od 243,5 milijardi.

U Telenoru kažu da se nadaju da će sa pružanjem komercijalnih usluga početi sledeće godine, pošto prethodno u narednih nekoliko meseci dobiju pozitivne odgovore NBS-a i antimonopolske komisije, koji moraju da odobre transakciju

Bez detalja

Sve tri kompanije su se složile da ne objavljuju finansijske detalje sporazuma, ali je KBC grupa objavila da očekuje da će transakcija imati negativan uticaj na njenu zaradu od 47 miliona evra, od čega će gubitak u prvom kvartalu ove godine biti 17 miliona. Međutim, „to će biti neutralizovano dokapitalizacijom od otprilike 42 miliona evra, što će rezultirati zanemarljivim gubitkom kapitala“.

Nova usluga

Nova Telenor banka ponudiće korisnicima inovativne mobilne bankarske usluge, jednostavne za korišćenje i dostupne u svakom trenutku i sa svakog mesta. Fokus će biti na bankarskim uslugama koje se mogu obaviti putem mobilnog telefona ili onlajn, tako da klijent ne mora fizički da bude prisutan na šalteru banke. Verujemo da će mobilne finansijske usluge postati novi standard u svakodnevnom životu korisnika u Srbiji i želimo da u tom procesu odigramo aktivnu ulogu – kažu u Telenoru i dodaju da će im biti potrebno neko vreme da izgrade novu organizaciju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari