Sudija: Drugačija odluka za Staklaru nije bila moguća 1Foto: sajt

Bivši radnici Srpske fabrike stakla (SFS) iz Paraćina zatražili su od Apelacionog suda da preispita odluku o stečaju Staklare koju  je 20. septembra doneo Privredni sud u Kragujevcu. Neposredno nakon pokretanja stečaja, 230 radnika SFS-a dobilo je otkaz.

U Samostalnom sindikatu hemije i nemetala kažu da mora da se preispita i dokumentacija koju je sudu podneo predlagač stečaja u Staklari,  firma  „Veksilum“ iz Čačka.

– Ako je dokumentacija validna, Staklara će ostati u stečaju, ali ako nije, neko mora da odgovara – rekao je predsednik Sindikata hemije i nemetala Ljubiša Nestorović, podsetivši da je  bivši vlasnik paraćinske fabrike, kontroverzni bugarski biznismen Cvetan Vasilev, svoja sporna potraživanja preneo na firmu „Veksilum“, koja je podnela zahtev za stečaj Staklare. SFS je u poslednjih šest meseci, prema njegovim rečima, povećao proizvodnju sa 120 na 190 tona dnevno, dok je proizvodni asortiman uvećan za 40 novih artikala.

– Trebalo je sačekati još nekoliko meseci, ali nekome to nije bilo u interesu, jer u stečaju vidi šansu za nastavak proizvodnje i brzo bogaćenje, dok ga sudbina radnika ne zanima – smatra Nestorović.

Predsednik Privrednog suda u Kragujevcu Branislav Jovović, koji je doneo odluku o proglašenju stečaja u Srpskoj fabrici stakla juče je za naš list rekao da nije primereno da „on procenjuje sopstveni rad, ali da veruje da je u konkretnom slučaju postupio shodno zakonskim propisima, te da je „uveren da drugačije rešenje nije mogao da donese“.

– Radnici  Staklare mogu, naravno, da ulože žalbu na moju odluku koju će da razmatra Apelacioni privredni sud u Beogradu. Taj sud može ili da potvrdi rešenje o stečaju ili da ga poništi i vrati na ponovno odlučivanje. Ukoliko potvrdi rešenje o stečaju, njegova odluka će biti pravosnažna. Dugo sam, međutim, u pravosuđu i uveren sam da, u slučaju Srpske fabrike stakla, drugačije rešenje nije moglo da bude doneto – ističe Jovović. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari