Šumadija sajmu preti gašenje 1

Ukoliko dosledno bude realizovana odluka Skupštine grada o drastičnom smanjenju broja radnika, Šumadija sajmu najozbiljnije preti gašenje.

Skupština grada nedavno je usvojila odluku kojom se zarad racionalizacije, predviđa da se broj zaposlenih u Šumadija sajmu sa sadašnjih 54 svede na svega njih 15. Predstavnici zaposlenih upozoravaju, međutim, da preduzeće sa 15 radnika nikako ne može da funkcioniše, te da je za koliko toliko normalan rad firme neophodno da ih bude najmanje još deset. Za ozbiljnije sajamske manifestacije, kakva je juče otvoreni Međunarodni sajam poljoprivrede, ističu, potrebno je još nekoliko desetina radnika sa strane.

Zaposleni su odlukom o drastičnom smanjenju broja radnika Šumadija sajma, najblaže rečeno, zatečeni i zbog toga što ju je gradska Skupština usvojila u vreme kad ova firma, nakon višegodišnje poslovno-finansijske agonije, napokon počinje normalno da posluje. Plate se u poslednje vreme isplaćuju bez ranije uobičajenih kašnjenja i redovno im se uplaćuju doprinosi. Istovremeno, Šumadija sajam sada nema ni dugove prema bankama.

– Sa gradonačelnikom Radomirom Nikolićem smo razgovarali uoči sednice Skupštine grada na kojoj je usvojena sporna odluka i predočili smo mu da Sajam bez najmanje 25 zaposlenih ne može da funkcioniše. On se načelno složio sa tom našom konstatacijom i obećao da će o tome da razgovara sa saradnicima i poslovodstvom preduzeća. Rekao nam je i da je predviđeno da desetoro naših radnika pređe u Biznis inovacioni centar (BIC), a da će odmaralište „Kopaonik“, u kojem takođe ima deset zaposlenih, da bude pripojeno novoformiranom Centru za stručno usavršavanje, te da će za prekobrojne da bude organizovan socijalni program. Na sutrašnjoj sednici Skupštine grada, Nikolić je kazao da će na „Šumadija sajmu“ da ostane 15 zaposlenih, odbornička većina je to prihvatila i izglasala, a u toj njihovoj odluci nigde se i ne pominje prelazak naših radnika u BIC i pripajanje „Kopaonika“ – rekao je juče za naš list predstavnik zaposlenih u Šumadija sajmu Aleksandar Beljaković.

On se uz to pita i „o kakvoj se to racionalizaciji radi, ako se 20-ak ljudi koji su neophodni za normalno funkcionisanje Šumadija sajma, iz te firme prebacuju u takođe javne ustanove, kakvi su Biznis inovacioni centar i Centar za stručno usavršavanje“. Nejasno je, dodaje, i zašto bi zaposleni na Sajmištu prelazili u Biznis inovacioni centar, ustanovu koja se bavi razvojem preduzetništva… Zbog toga i drugih nejasnoća, delegacija zaposlenih u Šumadija sajmu naredne sedmice će, kaže, pokušati da o svemu ponovo razgovara sa Nikolićem.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari