Privreda Šumadije i Pomoravlja u prvom kvartalu ove godine beleži znatno bolji spoljnotrgovinski bilans od republičkog. Prema podacima Regionalne privredne komore, firme sa ovog područja u prva četiri meseca ove godine beleže rast izvoza od 45 odsto, dok povećanje stope izvoza u Republici iznosi oko 37 odsto.

Privreda Šumadije i Pomoravlja u prvom kvartalu ove godine beleži znatno bolji spoljnotrgovinski bilans od republičkog. Prema podacima Regionalne privredne komore, firme sa ovog područja u prva četiri meseca ove godine beleže rast izvoza od 45 odsto, dok povećanje stope izvoza u Republici iznosi oko 37 odsto. Uvoz šumadijsko pomoravske privrede uvećan je, u odnosu na prošlu godinu, za deset odsto, što je za 29 procentnih poena manje od zabeleženog povećanja uvoza na republičkom nivou. Ovakvi rezultati obezbedili su smanjenje spoljnotrgovinskog deficita šumadijsko – pomoravske privrede za 20 odsto, u odnosu na prethodnu godinu.
– Prošle godine imali smo veći spoljnotrgovinski deficit zbog uvoza opreme za proizvodnju domaćeg „punta“, odnosno modela „zastava 10“ u Fabrici automobila. No, reč je o ulaganjima koja bi trebalo da doprinesu povećanju izvoza privrede našeg regiona. Najveći ovogodišnji izvoznici su kragujevačke firme „034“ , Zastava Tapacirnica i Union komponente, kao i Grah automobili iz Batočine i Srpska fabrika stakla iz Paraćina – rečeno je juče u Regionalnoj privrednoj komori Šumadije i Pomoravlja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari