Suša na njivama i u novčanicima 1Foto: Arhiva

Za vlast ovo je bila godina novih investicija i projekata, potpisivanja novih ugovora sa stranim kompanijama, početak revitalizacije putnog pravca prema Novom Sadu, između ostalog.

Za građane ovo je bila godina izazova i novih nevolja, pre svega radnih i egzistencijalnih.

Sve je počelo potresima koje je izazvala kriza Agrokora, kada su domaći, pa i zrenjaninski dobavljači došli u situaciju da se uz intervenciju države naplaćuju potraživanja. Koliko su gibanja na tržištu uticala na celokupnu privredu može samo da se naslućuje. Po sporadičnim svedočanstvima onih koji su uz otpremnine morali da potraže drugi posao ili da se penzionišu, te brojke nisu zanemarljive. Ponovo je privatni sektor primio najveći teret krize, pre svega male zrenjaninske firme koje ne posluju sa državom. Ciklus promena na kraju godine stigao je i do Regionalne privredne komore, gde je smanjen broj zaposlenih.

Pre i između toga, tokom zime na ulice su izlazili građani koji nemaju da plate visoke račune za grejanje, ukazujući na nefunkcionalan sistem daljinskog grejanja. Tokom proleća na ulice su izlazili i oni koji nisu imali problem da javno kažu da se protive rezultatima izbora. Ove godine ostalo je zabeleženo i da je grupa stanara naselja Mala Amerika izgubila sudski spor protiv investitora splava na gradskom jezeru pa se splav sada užurbano gradi i završava za novogodišnje slavlje.

Zrenjaninci će ovu godinu pamtiti i po enormnoj suši, koja je desetkovala poljoprivredu, davanju u dugoročan zakup na 30 godina 3. 500 hektara oranica, između ostalog i nemačkoj kompaniji Tenis i nezavršenoj restituciji. Ako se „najbolje“ čuva za kraj, onda je ovu godinu u Zrenjaninu definitivno obeležilo neispunjeno obećanje o ispravnoj pijaćoj vodi. Pogon je odavno podignut, voda se ne isporučuje građanima već pola godine i nikakvog odgovora nema. Da ne bude dosadno, glavna zanimacija u decembru ipak nije voda, već inicijativa da se gradu promeni naziv u Petrovgrad.

Povećan odliv stanovništva

U rubrici povećanja zabeležen je i sve veći odliv radno sposobnog stanovništva, pa je tako u proteklih šest godina dostignut desetogodišnji prosek od blizu deset hiljada građana koji su se odavde odselili.

Fotos folkerke u sudnici’]

I dok su nas radovali uspesi đaka i studenata – na kraju godine to su bili gimnazijalci Milica Jocić i plivač Nikola Aćin – toliko su čudile vesti poput one da u sudnici za medijaciju stoji okačena slika sa koncerta jedne folk dive, da se sredstva za projektno finansiranje medija dodeljuju samo nekima, da budžet za prošlu godinu beleži neracionalno potrošenih dva miliona evra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari