Suša nanela veliku štetu ječmu i uljanoj repici, proizvođači u gubitku 1foto (BETAPHOTO/DRAGAN GOJIĆ)

Poljoprivredni proizvođač iz okoline Subotice, Igor Dulić, upozorio je danas da je suša ove godine nanela veliku štetu, smanjila je rod uljane repice, a uz to u ječmu povećala nivo proteina, pa umesto da se koristi za pivarsku industriju, otići će u stočnu ishranu, po nižoj ceni.

„Završena je žetva ječma i prosečni prinosi su mali, oko pet tona, a osim toga suša je povećala i nivo proteina, pa neće moći da se koristi za proizvodnju piva, već će se prodati po nižoj ceni za stočnu hranu“, rekao je Dulić.

Dodao je da otkupne zadruge još nisu saopštile cene ječma, ali se govori da bi za ječam za stočnu ishranu cena bila oko 17 dinara po kilogramu, što znači gubitak na proizvodnji.

Zbog niskih cena pšenice i kukuruza nekoliko poslednjih godina u okolini Subotice smanjivane su, kako je rekao, površine pod tim žitaricama i proizvođači su verovali da će zbog pivarske industrije bolje proći sa proizvodnjom ječma, čija je cena prethodnih godina bila oko deset odsto viša od cene pšenice.

„Iako cena ječma još nije zvanično saopštena, nezvanično se pominje 17 dinara, a to donosi siguran gubitak“, ocenio je Dulić.

On je rekao da setva jednog hektara ječma košta oko 100.000 dinara, a sa sadašnjim prosekom roda od pet tona, ako se računa po ceni od 17 dinara, to je 85.000 dinara i gubitak po hekaru je oko 15.000 dinara.

Dulić je rekao da u tu cenu nije uračunat ljudski rad, amortizacija mašina, doprinosi za penzijsko i zdravstveno osiguranje i kamate za kredite kojima je finansirana proizvodnja.

Naveo je da ništa bolja situacija nije ni sa proizvodnjom uljane repice, koja se izvozi, pa se računalo da će biti isplativija, jer je i njen rod ispod proseka.

Prosek prinosa te kulture je, prema njegovim rečima, oko 2,2-2,3 tone po hektaru, a prošle godine je bio 3,5 tona, što znači da se ni na njoj neće zaraditi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari