Iako bolji nego lane, rod kukuruza ove godine biće ispod proseka, zbog posledica suše, najavljuju stručnjaci. Kukuruzu koji je u fazi zrenja kiša bi mogla da pomogne, ali sudeći po agrometeorološkoj prognozi, i u narednom periodu nastaviće se sušno vreme, a padavina i ukoliko bude, neće biti obimne.


– Posledice suše su se osetile na rodu kukuruza, jer u najosetljivijem periodu kiše nije bilo. Sada kada je u fazi zrenja, kiša bi više pomogla na peskovitijem zemljištu, sa većim nivoom agrotehnike, pa se tu očekuje bolja situacija. Na njivama lošijeg kvaliteta ni kiša neće mnogo pomoći. Iako se sa preciznošću ne može prognozirati prinos, očekujemo rod nešto ispod proseka, ali svakako bolji nego prošle godine, tako da neće biti „praznih“ njiva, potpuno bez prinosa – kažu za Danas u Naučnom institutu za ratarstvo i povrtarstvo, a dodaju i da će udare suše pretrpeti i rod soje i šećerne repe.

U Privrednoj komori Srbije kažu da su prve procene uzete od pojedinačnih proizvođača, i da se očekuje bar dve milijarde tona više nego u prošloj godini.

– Ovogodišnji rod kukuruza je svakako bolji, ne onoliko koliko smo očekivali, ali procenjujemo da može da dostigne pet i po do šest milijardi tona. O tome će sa sigurnošću moći da se govori početkom septembra, kada počnu berbe onih ranijih sorti. Na severu Bačke, gde je zemlja lakša i seju se kasniji hibridi, kukuruz dozreva sredinom septembra, pa bi kiše, ukoliko ih bude bilo, mogle da izmene stanje – kaže za Danas Milan Prostran iz Privredne komore Srbije i dodaje da će jedna milijarda tona sigurno biti obezbeđena za izvoz. Da bi se izbegli gubici usled suše, on savetuje setvu kasnijih hibrida, obimnije jesenje setve koje daju bolji rod, ali i upozorava na potrebu za traženjem boljih tehnoloških rešenja i izgradnju sistema za navodnjavanje.

Cena niža za 10 do 15 odsto

Cena kukuruza ima tendenciju pada, kaže Milan Prostran, ali naglašava da taj pad prati trendove svetskog tržišta. Ove godine očekuje se da kukuruz bude jeftiniji za 10 do 15 odsto, a cena će iznositi 17 do 20 dinara, što je za oko sedam dinara više nego prošle godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari