Suša ugrožava nicanje kukuruza, soje i suncokreta i rast pšenice u Srbiji

Ostavite komentar


  1. Tako to bude kad imaš zimu bez snega, a u zalivne sisteme nisi decenijama uložio ni banku…

    1. Vas on moze da prevari ali pametne ne moze. Ovo sto pise i prica nema blage veze.Zita nije posejano i 2012 cena je bila 24,50 a po hektaru se dobijalo 12,000 din a nafta bila 97 do 103 dinara sada je cena 2019 bila 16,7 din nafta 153 din a po hektaru niko nije dobio nista a pricaju 3,000 din. Cela Sumadija nema 10 posto posejanog zita koliko se sejalo.Ima jecam ovas tritikala. Ovaj kukuruz Koji prodaje Miskovic ili Istitut NS i Zemun polje je toliko ispod svog vremena da prinos od 5000 kg zrna je rekord, Nasi kukuruzi su jos 706 ,640 i 606 a to su Zagrebacki hibridi koje jos mi inprovizujemo i ukrstamo a TO JE TRABANT U ODNOSU NA FERARI U Evropi sta se seje . Sejalice neprecizne i jos OLT Osjek a traktori jos Josip bio ziv . Zita ce se uvoziti i kukuruz A 8 godina kako je ova vlast svaka godina je sve vise nerodna ili grad il poplave ili vetrovi

    2. Ej bre Sasa. Pa jel si ti ikad cuo za cenu. Nasa vlast ne zaliva cenu poljoprivrednih proizvoda subvencijamaiz Agrarnog budzeta kao na primer Hrvatska da 400 evra po hektaru, vec sa 40 evra. Jos je i SUSI ne samo zimi, vec non-stop. I to pretacu iz zuljevitih ruku seljaka, u nezne, ali pohlepne ruke politicara-parazita, koji ne maju meru u pljacki. A, price o susnoj zimi i odsustvu navodnjavanja je za budale. Cisto da naucite nesto. Proizvodna cena pšenice roda 2019. je 21 dinara, a otkupna u vreme prodaje 90 odsto roda, do februara ove godine bila je 16 dinara/. Na kukuruzu su proizvodjaci jos vise izgubili, jer je susa 2019. Bila jaka, a njegova cena je trenutno 15,70 dinara, dok je posle berbe u jesen bila i 10 dinara. Kukuruz se nije mogao zasejati ispod 20 dinara. A, pametnjakovici treba da znaju da i navodnjavanje kosta, i to dosta, sto povecava proizvodnu cenu jer kad kise nema onda za to placas struju ili dizel.

  2. Sada smo stvarno NAGRABUSILI, ako /bez toga ako/ podbaci poljoprivreda nas BDP ce pasti dvocifreno. Paori su na svemu stedeli jer se nama sredstava, pomoc drzave je otisla tajkunima i kulacima tako da ocekivati dobar rod ove godine je suludo./dobrim merama se MOGLA ublaziti ova susa/

  3. Kiše najviše fali pšenici,ako ne padne za 10 dana,rod će biti katastrofa.Sve pšenice pate a ne samo one koje nisu “semenske“ kako kaže dotični gospodin,da ne kažem lupeta.

  4. Nasi nazovi strucnjaci bice opet ZATECENI, nisu ni svesni sta nas ceka ako ova susa jos koji dan potraje. Ovaj virus je zarazio 6800 ljudi u Srbiji ili 0,01% a od gladi, nemastine, bede i siromastva patice 90% populacije.

Ostavite komentar


Ekonomija

Naslovna strana

Naslovna strana za 24. jul 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Ana Ćurčin, muzičarka

Danas predstavlja pokušaj objektivnosti i relavantnosti prema nekakvoj istini koja bi trebalo da bude jedna vodilja kada je žurnalistika u pitanju.