Suša uništava kukuruz na severu Srbije: Ratari traže da država otkupi više žita po većoj ceni 1foto (BETAPHOTO/DRAGAN GOJIĆ)

Predsednik Udruženja poljoprivrednika Subotice Miroslav Matković rekao je danas da je suša već uništila kukurz koji je u tom kraju posejan posle 15. aprila, a smanjiće prinos i ranije zasejanog, jer ne može bez vlage da nalije zrno.

„Od kukuruza, koji je posejan posle 15. aprila, neće biti ništa, a onom koji je posejan pre tog roka potrebna je kiša da bi nalio zrno. Posledice nedostatka vlage su već vidljive na usahlom zrnu“, rekao je Matković za Betu.

On je rekao da su pojedini prerađivači kukuruza i proizvođači koncentrata i ostale stočne hrane ponudili poljoprivrednicima terminske ugovore za kukuruz po 18 dinara za kilogram sa porezom na dodatu vrednost, ali u uslovima elementarne suše teško je garantovati isporuku ugovorene količine.

Matković je rekao da u tom slučaju poljoprivrednik plaća penale odnosno mora da plati ugovorenu, a neisporučenu količinu po višoj ceni od ugovorene.

Dodao je da su poljoprivrednici, koji su ove godine terminski ugovorili prodaju pšenice i uljane repice, izgubili po nekoliko dinara po kilogramu, jer je cena u žetvi bila veća nego ranije ugovorena, terminskim ugovorom.

Apelovao je na državu da pomogne poljoprivrednim proizvođačima i poveća otkup pšenice za robne rezerve sa 30.000 tona po ceni od oko 26 dinara, na 300.000 tona i time omogući većem broju poljoprivrednika da prodaju tu žitaricu po ceni koja je prihvatljivija od trenutne tržišne od oko 21 dinar za kilogram.

On je rekao da, ako bi država odlučila da pomogne poljoprivrednicima i otkupi veću količinu pšenice od predviđenjih 30.000 tona, da bi trebalo da proširi i mrežu otkupnih mesta, jer je na primer proizvođačima iz okoline Subtice najbliže otkupno mesto udaljeno 60 kilometara i nalazi se u Somboru.

Poljoprivrednici su, kako je rekao, dužni da pšenicu koju bi prodali robnim rezervama transportuju do otkupnog mesta, što povećava troškove i smanjuje „prihvatljivu“ cenu od 26 dinara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari