Suša uticala na prinos šećerne repe, Sunoko očekuje proizvodnju 275.000 šećera ove godine 1Šećerna repa

Kompanija Sunoko, članica MK Group, započela je kampanju prerade šećerne repe i kako se navodi u saopštenju ove kompanije ove godine biće prerađeno više od 1,9 miliona tona šećerne repe.

U tri prerađivačka centra Sunoka biće proizvedeno oko 275.000 tona šećera.

„Uprkos rekorodno visokim temperaturama i dugotrajnoj suši, Sunoko i ove godine planira proizvodnju blizu 275.000 tona šećera. Ova količina podmiruje potrebe domaćeg tržišta za šećerom, a omogućava nam i izvoz. Naši strateški planovi ostaju usmereni na povećanje plasmana na CEFTA i EU tržišta, ali za jačanje pozicije neto izvonika šećera neophodni su visoki prinosi i kvalitet u proizvodnji šećerne repe, što se dovodi u pitanje u sušnim godinama kao što je ova. U odnosu na druge ratarske kulture, kod šećerne repe očekujemo najmanje smanjenje prinosa, ali je ulaganje u sisteme za navodnjavanje definitivno prioritet i pravi veliku razliku kad je u pitanju prihod po hektaru koji poljoprivredni proizvođači mogu da postignu. Navodnjavanje je strateška tema za razvoj srpskog agrara, posebno imajući u vidu posledice klimatskih promena“, izjavio je Slobodan Košutić, generalni direktor Sunoka.

Šećerna repa je ove godine u Srbiji posejana na oko 47.500 hektora, repa sa oko 33.400 hektara biće prerađena u Sunokovim šećeranama.

Kako se navodi u saopštenju, ovogodišnja kampanja prerade šećerne repe počela je ranije nego prethodnih godina i to zbog dugih sušnih perioda, što je za posledicu imalo značajno odbacivanje lista i sušenje korena šećerne repe.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari