Sustret srpskih i kineskih privrednika na forumu u Beogradu 1Foto: Danas/Nina Čolić

Kineski savet za unapređenje međunarodne trgovine provincije Džeđijang, uz podršku Privredne komore Srbije (PKS), organizovao je danas u Beogradu privredni forum i poslovne susrete privrednika na kome je učestvovalo 25 kineskih kompanija.

Na skup su došli predstavnici kineskih kompanija iz različitih oblasti poput energetike, metalske, tekstilne i drvne industrije, ali i turizma, trgovine i usluge.

Istaknuto je da su kineske kompanije zainteresovane za uspostavljanje različitih vidova poslovne saradnje sa kompanijama iz Srbije i to izvoza, uvoza, partnerstva, transfera tehnologija.

Na forumu je potpisano i šest ugovora o saradnji između kompanija iz provincije Džeđijang i Srbije, među kojima sa opštinom Apatin i PKS.

Ambasador Kine u Srbiji Li Ming podsetio je i da od 1. jula stupa na snagu Sporazum o slobodnoj trgovini između dve zemlje, što je ocenio kao potvrdu strateškog partnerstva Srbije i Kine.

Ming je ukazao da obim i kvalitet trgovinske saradnje Srbije i Kine stalno raste, ali da ima prostora za dodatni napredak, zbog čega smatra da današnja konferencija doprineti njenom proširenju.

Na forumu su organizovani B2B susreti kineskih i srpskih kompanija zainteresovanih za saradnju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari