Italija se sama ponudila, da je ne bi prinudili: ubuduće će javne finansije treće po veličini EU-ekonomije, sa naglaskom na program štednje, biti pod nadzorom Međunarodnog monetarnog fonda. Sem volje italijanskog premijera Silvija Berluskonija za još koji dan političkog života, ovo dosad nezamislivo stavljanje pod protektorat jedne tako velike države, izboksovala je jedna još veća i to „u samoodbrani“, kako su lepo sročiti vodeći evropski mediji.

Prema izveštaju Banke za međunarodna poravnanja iz Bazela mogućim italijanskim dužničkim posrtanjem najviše bi bila pogođena Francuska. Francuska banke su pojedinačno, tvrdi se u tom izveštaju, najveći poverilac italijanske države. Krajem juna vlada u Rimu dugovala je francuskim bankama 416, 37 milijardi dolara, a nemačkim „samo“ 161,76 milijardi dolara. Šta bi se desilo da Rim finansijski posrne vidi se iz sledećeg poređenja: Francuska se već stresla na finansijski pad Grčke koja je njenim banaka krajem juna dugovala 55,74 milijarde dolara, a nemačkim 23,7 milijardi.

Na lamentiranja o vikendu jedva i ne zadugo politički preživelog grčkog premijera Jorgosa Papandreua nad poniženim nacionalnim suverenitetom i evropskom demokratijom razgorele se u srcu Evrope i moći stručno-naučno-politička diskusija o nužnim pretpostavkama ovih odrednica, pa je i Grčkoj i Italiji odgovoreno da pored suvereniteta postoji i prioritet zvani solidnost. Prvi čovek nemačkoj vladi više nego bliske Dojče banke Jozef Akerman, ne pozivajući se na svoje odlične prognoze od pre godinu i po dana za koje ni u Berlinu ni u Briselu nije bilo sluha, mada bi mogao, založio se za veće institucionalno jedinstvo Evrope i promenu njenog temeljnog ugovora. Jer, objasnio je Akerman u Frankfurter algemajne cajtungu, ne radi se više o ratu ili miru, o parama i standardu nego o očuvanju kulturnog bogatstva same Evrope, njenog identiteta, na kraju krajeva. O uticaju, koji samo ujedinjena na jednom višem stupnju, Evropa može da zadrži između velike Amerike i ogromne Kine.

Sasvim praktična Evropa ostala je da sasvim praktično sačeka današnje otvaranje svetskih i evropskih berzi, koje su tvrde Nemci, prve postavile granice suvereniteta svakoj od evropskih država u dužničkim problemima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari