U Srbiji se platne kartice koriste za 20 odsto svih plaćanja, po čemu zaostajemo za razvijenim zemljama Evrope u kojima udeo kartica u plaćanjima iznosi preko 50 odsto, izjavio je juče Vlastimir Vuković, član Izvršnog odbora banke Inteza. Ipak, u Srbiji je izdato oko šest miliona kartica, po čemu smo uzimajući u obzir veličinu zemlje, slični Mađarskoj, Češkoj ili Slovačkoj, ispred Bugarske i Rumunije, ali i dalje iza Slovenije i Hrvatske.


Debitne kartice čine 82 procenta svih izdatih kartica, a kreditne preostalih 18 odsto. Prvi pad u broju aktivnih kartica od 6,6 odsto Srbija je zabeležila upravo prošle godine, ali je istovremeno povećan broj transakcija na 140 miliona i ukupni promet na 560 milijardi dinara, što je rast od 16,5 odsto.

– Sama Inteza je tokom prošle godine povećala broj izdatih kartica za 8,9 odsto na ukupno 1,26 miliona, od čega je 895.000 debitnih, 319.000 kreditnih i 47.000 poslovnih. Prošle godine obavljeno je 32 miliona transakcija karticama Inteze, što je rast od 15,9 odsto u odnosu na 2011, a time je tržišno učešće naše banke povećano na 22,8 odsto. S druge strane, promet ostvaren korišćenjem kartica banke Inteza uvećan je za 17,8 odsto, dostigavši 1,22 milijarde evra, što je 24,4 odsto od ukupne vrednosti prometa na nivou tržišta – izjavio je Miloš Nedeljković, direktor sektora za platne kartice u Intezi.

Inteza je zabeležila i potrošnju svojim karticama na internetu u iznosu od 23 miliona evra prošle godine, što je rast od čak 36,8 odsto u odnosu na godinu ranije. U kupovinama je učestvovalo oko 30.000 kartica, kojima je obavljeno čak 500.000 transakcija, prosečne vrednosti od 48 evra. Građani Srbije su preko interneta najviše kupovali na sajtu Jat ervejza. Na kupovinu avio-karata potrošeno je 3,45 miliona evra, što je 15 odsto nastalog prometa karticama na internetu.

Kako je istakao Nedeljković, sistemi zaštite koji se primenjuju u Srbiji prilikom korišćenja kartica su među najsavremenijim na svetu. Govoreći o problemima koji se ipak dešavaju, on je upozorio građane da budu posebno obazrivi kod ostavljanja podataka na sajtovima za zakazivanje hotelskog smeštaja, jer se na tim mestima događa najviše zloupotreba.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari