– Zbog sive ekonomije državni budžet svakog dana ostane bez osam miliona evra, a od novca koji država gubi, svaka opština bi mogla da dobije novi dom zdravlja, da opremi sve bolnice i isplati plate vatrogasaca, policajaca i lekara. Ne bi li promenili trenutnu situaciju, u kojoj je gotovo trećina privrede u ilegalnim tokovima, Vlada je na predlog NALED-a usvojila prošlog četvrtka nacionalni program za suzbijanje sive ekonomije.

Cilj je da se obim sive ekonomije sa 30 odsto smanji na 26,7 odsto BDP-a, odnosno za nešto više od milijardu evra do 2020. Od Srbije je u Evropi trenutno jedino lošija po obimu sive ekonomije Bugarska, dok je procenat nelegalnog prometa u Švajcarskoj, Austriji, Holandiji, Francuskoj i Velikoj Britaniji manji od 10 odsto.

– Napravili smo određene promene, ali nismo uspeli da ubedimo građane da je za njih bolje i zdravije da rade u skladu sa zakonom, kao što nismo uspeli da ubedimo one koji rade u sivoj zoni da plaćaju poreze – rekao je juče premijer Aleksandar Vučić, na predstavljanju Nacionalnog programa u Palati Srbija.

Ključno pitanje za njega je možemo li mi da se promenimo, ali i da li hoćemo da imamo tržišnu ekonomiju.

– Gledaćemo da ukinemo parafiskalne namete, da ograničimo firmarine, uvedemo onlajn fiskalne kase, ali sve to neće vredeti ako se ne promenimo – naveo je Vučić nekoliko stvari koje ovaj program podrazumeva.

Jedna od osnovnih stvari i prioriteta već početkom naredne godine tiče se kontrole i uređivanja inspekcijskih službi.

– Od trenutka kada je počeo da važi Zakon o inspekcijskim službama, samo u prvih mesec dana broj novoprijavljenih je skočio za 50 odsto. U prethodnih 10 meseci prijavljeno je skoro 15.000 neregistrovanih radnika – rekla je potpredsednica Vlade Kori Udovički.

Da bismo se uspešno izborili sa sivom ekonomijom, smatra ona, neophodno je da se promeni i odnos prema plaćanju poreza.

Udovički je istakla kako je zadovoljna primenom Zakona o inspekcijskim službama, ali da njegov puni efekat možemo da očekujemo tek od aprila naredne godine. Osim promene odnosa prema plaćanju poreza, trebalo bi da se radi, kako je rekla, i na podešavanju fiskalnih podsticaja.

– Moramo da zaštitimo poreske prihode i da nastavimo na putu smanjivanja budžetskog deficita. Ovim programom je identifikovano smanjenje opterećenja za one koji su već dobre platiše, ali to mora korak po korak da se radi – naglasila je ministarka državne uprave i lokalne samouprave. Oni koji budu ažurni, biće na „beloj“ listi, istakla je Udovički, i moći će da računaju na određene podsticaje.

Prema njenim rečima, izmene svih poreskih zakona moraju da se usvoje u naredne dve godine, tačnije do aprila 2017, a već sada se radi na korekcijama Zakona o poreskom postupku i poreskoj administraciji.

Predstavljajući program, predsednik UO NALED Vladan Atanasijević je rekao da je suzbijanje sive ekonomije dostižan cilj.

– Do njega možemo stići ako radimo na jačanju institucija, ako izgradimo stimulativno okruženje, napravimo dva registra, jedan koji bi obuhvatio procedure, drugi takse i naknade. Naravno, u sve to aktivno moraju da se uključe građani i privreda – naglasio je Atanasijević.

Kostić: Ako sivu ekonomiju smanjimo za 10 odsto, svima će biti bolje

Vlasnik MK grupe Miodrag Kostić kaže da premijer i Vlada pričaju o privrednom rastu od jedan, dva ili tri odsto, a da bismo mi, ukoliko želimo da stignemo Evropu, morali da imamo rast od pet ili šest odsto.

– Međutim, samo da 10 odsto sive ekonomije ubacimo u regularne tokove, imali bismo rast od tri odsto BDP-a. Sa tim rastom, svima će nam biti bolje. Budžet neće biti u deficitu, a više novca će biti za penzione, zdravstvene fondove – rekao je Kostić juče novinarima u Palati Srbija.

On je napomenuo da se u dva segmenta njegova kompanija suočava sa ozbiljnom sivom ekonomijom. „Jedan je proizvodnja mesa i mesnih prerađevina, mislim da je u ovom segmentu čak 50 odsto u sivoj ekonomiji, a drugi sektor je proizvodnja brašna, odnosno pekare“, istakao je Kostić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari