Sve karte za voz u Srbiji poskupljuju od sutra 1Foto: Beta/Exit/Boško Bunuševac

Nove cene karata za voz važiće od sutra, 1. septembra, za sve relacije, prenosi Nova Ekonomija.

Razlog za poskupljenje karata, kako je navela kompanija Srbijavoz je to što već tri godine cene karata nisu menjane, kao i to što je tokom tri godine došlo do izmena tržišnih uslova, pre svega povećane cene energenata i rezervnih delova.

Novina je i to da će putnici koji ne budu kupili kartu na blagajni, a uđu u voz, morati da pored nove cene karte plate i naknadu u iznosu od 500 dinara kao „kaznu“ za to što nisu kupili kartu na vreme. Međutim, ovo pravilo se neće primenjivati za putnike koji su ušli na stanici na kojoj ne postoje ni blagajna ni kartomat.

Zbog ovog problema, kako su naveli, od septembra će biti dodatno postavljeni novi kartomati na više od 20 stanica u Srbiji, putem kojih se karte mogu kupiti samostalno, platnom karticom.

Kompanija Srbijavoz je u saopštenju navela da znatno povećanje broja putnika dovodi do sve učestalije pojave da putnici u vozove ulaze bez prethodno kupljene karte, kao i da istu kupuju kod konduktera, što dovodi „do otežanog upravljanja kapacitetima, gužvi i negativnog efekta na komfor putnika“.

„Očekujemo da efekti ovih izmena doprinesu kontinuiranom podizanju kvaliteta naših usluga i poboljšanju korisničkog iskustva putnika. Naglašavamo da, i nakon ovih korekcija cena, železnički prevoz ostaje značajno povoljniji u odnosu na drumski prevoz“, naveli su iz Srbijavoza.

Podsetili su i da Srbijavoz ima aplikaciju putem koje se mogu kupiti karte i putem koje se može ostvariti popust.

Cena karte za regio voz u jednom smeru, od prvog septembra ove godine, na relaciji od Beograda do Niša koštaće 1.200 dinara, od Beograda do Valjeva 632 dinara, a do Užica 960 dinara.

I cena karte za voz „Soko“ će porasti, pa će tako u jednom smeru od Beograda do Novog Sada građani morati da plate kartu od 734 dinara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari