Naš je stav da je Agencija za privatizaciju Republike Srbije jedina institucija koja je nadležna za sprovođenje i kontrolu postupka privatizacije na teritoriji Republike Srbije, kao i da se sve aktivnosti preduzete u tom smislu od strane Kosovske agencije za privatizaciju imaju smatrati pravno neutemeljenim i protivzakonitim, odgovorila je Agencija za privatizaciju Republike Srbije listu Danas, a povodom različitog reagovanja institucija u Beogradu na poziv Kosovske agencije za privatizaciju da joj se prijave potraživanja od kombinata Trepča.


„U tom smislu, Agencija za privatizaciju je uputila dopis Kosovskoj agenciji za privatizaciju u kome zahteva da se sve preduzete radnje od strane Kosovske agencije za privatizaciju , a koje imaju veze sa privatizacijom Holdinga RMHK Trepča ad Zvečan, Kralja Petra Prvog bb, matični broj:09022643, pod hitno obustave, kao i da se donete odluke stave van snage“, navodi se u odgovoru Agencije.

Agencija za privatizaciju, međutim, priznaje da Holding Trepča ad „radi u uslovima nesređenog pravnog statusa“.

– Ona funkcioniše kroz dva entiteta i to kao Holding RMHK Trepča ad Zvečan u restrukturiranju, koji je inkorporiran u pravno-ekonomski sistem Republike Srbije i kao „Trepsa enterprise under KTA Administration“, za proizvodne pogone na Kosovu i Metohiji, koji je uspostavio UNMIK, koji de facto nisu pod kontrolom „Trepče“, a radi se o pogonima južno od reke Ibar (pet rudnika, dve flotacije, metalurgija cinka i fabrika finalne prerade) – kažu u Agenciji za privatizaciju Republike Srbije i dodaju da je ta Agencija, a po zaključku Vlade Srbije, 24. aprila 2010. godine donela odluku o restrukturiranju Holdinga RMHK Trepča ad, Zvečan. „Proces restrukturiranja je u pripremi u okviru Centra za privatizaciju“. Agencija za privatizaciju Republike Srbije nije objavljivala poziv za prijavljivanje potraživanja od Holdinga Trepča u restrukturiranju jer je u „odluci o restrukturiranju navedeno da se, imajući u vidu strukturu kapitala subjekta privatizacije, nisu stekli uslovi za primenu instituta otpusta duga“.

Agencija navodi da se u postupku restrukturiranja kod nje nalazi 4.661 radnik iz preduzeća sa teritorije Kosova i Metohije, deo njih se nalazi na teritoriji KiM, a deo je u Republici Srbiji.

„Rešavanje statusa preduzeće sa KiM sprovodiće se na osnovu i u skladu sa rešenjima koje bude donosila Vlada Republike Srbije, koja će biti bazirana na rezultatima sporazuma i pregovora koje Vlada Republike Srbije vodi pod okriljem Evropske unije, u skladu sa Rezolucijom UN broj 1244 i ostalim usvojenim dokumentima“, stav je Agencije za privatizaciju u Beogradu.

Kosovska agencija za privatizaciju 6. decembra prošle godine objavila je u medijima na srpskom jeziku poziv poveriocima Trepče (U Prištini u reorganizaciji) da joj prijave svoja potraživanja. Agencija za osiguranje depozita Republike Srbije prijavila je u pozivom predviđenom roku potraživanja šest poslovnih banaka u stečaju, dok je predsednica Upravnog odbora Fonda za razvoj Verica Kalanović u izjavi za Danas poziv okarakterisala kao bezobrazluk i provokaciju, te se Fond, inače po podacima iz Beograda većinski vlasnik Trepče, pozivu nije odazvao.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari