Svetska banka finansiraće izgradnju mostova na rekama u Novom Pazaru 1Foto: S. N.

Korićenje reka Raške, Jošanice i Trnavice, koje protiču kroz Novi Pazar, ide planiranom dinamikom. Zaključeno je na sastanku realizatora i finansijera ovog projekta.

Novina je izgradnja nekoliko mostova na tim rekama, koji nisu bili obuhvaćeni projektom i tenderom. Izradu projekta i izgradnju finansiraće Svetska banka.

Posle nekoliko prolongiranja rokova, zbog nepoštovanja procedura, korićenje je počelo krajem februara ove godine. Ukupno će biti uređeno 7,2 kilometara rečnih korita, a investicija je vredna 25 miliona eura.

Korito reke Raške biće, uzvodno, ukorićeno u dužini od 2,6 km i vrednost tih radova je 13,9 miliona evra. Prema proceni izvođača radova,najnepristupačniji i najzahtevniji poslovi su na reci Trnavici, čije korito će biti uređeno u dužini od 3,6 kilometara, a vrednost radova je 7,8 miliona evra. Reka Jošanica biće još kilometar ukorićena i tu će biti uloženo 3,3 miliona evra. Rok za završetak korićenja je 20 meseci.

Proteklih godina ove tri reke su se, u vreme obilnih padavina, često izlivale i nanosile veliku štetu domaćinstvima, poljprivrednim imanjima i privrednim preduzećima, a bilo je i ljudskih žrtava.

Novopazarski gradonačelnik Nihat Biševac ocenjuje da je „korićenje Raške, Jošanice i Trnavice važno za sve, a posebno za ljude koji žive pored ovih vodotokova, jer će njihova lična i bezbednost njihove imovine biti mnogo bolja. Osim toga, ovim rešavamo i velike ekološke probleme“.

Korićenje ove tri reke je druga faza sređivanja rečnih korita u Novom Pazaru. Prva je počela polovinom prošle decenije i završena je pre nešto više od četiri godine. Tada su korita reka Raške, nizvodno, Banjske i Deževske uređeni u dužini od 2,5 kilometara.

Svi radovi finansiraju se iz kredita Svetske banke,a projekat zajedno realizuju lokalna samouprava i JP „Srbijavode“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari