Svetska banka daje kredit od 25 miliona evra za jačanje inovacija 1Foto FoNet: Milica Vučković

Svetska banka je danas odobrila kredit u iznosu od 25 miliona evra kroz Projekat akceleracije inovacija i podsticanja rasta preduzetništva u Republici Srbiji (SAIGE), saopštila je ova međunarodna finansijska institucija.

Ova dodatna sredstva biće usmerena u Fond za nauku i Fond za inovacionu delatnost Republike Srbije, ključne institucije koje su odigrale presudnu ulogu u izgradnji i konsolidaciji ekosistema nauke i inovacija u Srbiji.

„Novo finansiranje poslužiće kao podsticaj inovativnom preduzetništvu, između ostalog i kroz primenu veštačke inteligencije (VI), kako bi se kreirale ideje i rešenja primenljivi na zelenu tranziciju, e-mobilnost i zdravstvenu zaštitu u kliničkom okruženju. Deo projektnih sredstava iskoristiće se i za podršku osnivanju kampusa BIO4, ključne inicijative čiji je cilj da Srbija postane evropski centar za bioekonomiju“, navodi se u saopštenju.

„Srbija je na pravom putu, jer povećava ulaganja u istraživanja i razvoj da bi podstakla uključivanje privatnog sektora i unapredila inovacioni ekosistem, i na taj način povećala produktivnost i konkurentnost svoje privrede“, rekao je Nikola Pontara, direktor kancelarije Svetske banke u Srbiji dodajući da je Srbija istovremeno i regionalni lider na polju VI, koja bi trebalo da se koristi na siguran, bezbedan i pouzdan način“, dodao je Pontara.

Srbija tokom poslednje decenije neprekidno ostvaruje napredak, zbog čega je proglašena
„inovatorom u usponu“ u istraživanju European Innovation Scoreboard kojim Evropska unija ocenjuje rezultate država članica i ostalih zemalja kontinenta na polju istraživanja i razvoja.

Da bi nastavila da se kreće ovom uzlaznom putanjom, Srbija treba dodatno da unapredi konkurentnost svoje finansijske podrške za istraživanje i razvoj, reformiše naučnoistraživačke institute, poveća broj prijava patenata i dizajna i pruži podršku za razvoj inovativnih preduzeća i načina poslovanja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari