Svetska banka: Kredit Srbiji za održavanje železničke infrastrutkure 1foto (BETAPHOTO/Infrastruktura železnice Srbije/Josip Veber)

Srbija će dobiti od Svetske banke kredit od 65 miliona dolara za održavanje svoje železničke infrastrukture, saopštila je Svetska banka.

„Ovaj zajam predstavlja drugu tranšu Višefaznog programskog pristupa (MPA) za Projekat modernizacije železničkog sektora u Srbiji, kroz koji se ovoj zemlji pomaže da izgradi bezbedniji, efikasniji i klimatski prihvatljiviji železnički sektor. Srbija je u prethodnom periodu investirala značajna sredstva u proširenje svoje železničke mreže: prema procenama, do sada je uloženo više od 2,3 milijarde dolara, a nastavak investicija se predviđa i tokom narednih pet do šest godina“, navodi se u saopštenju Svetske banke.

Redovno održavanje je od presudnog značaja da bi se očuvali rezultati obimnih javnih ulaganja, ali i osigurali kvalitet i bezbednost ovih ključnih usluga javnog prevoza.

„Cilj ove faze projekta je da se povećaju kapaciteti za kvalitetnije održavanje postojeće železničke infrastrukture, modernizuju objekti za održavanje na železnici i unaprede upravljanje imovinom i planiranje“, rekao je Nikola Pontara, direktor Kancelarije Svetske banke u Srbiji.

„U ovoj etapi programa otvara se mogućnost i za veće učešće privatnog sektora u izgradnji intermodalnih objekata i veza na nivou ‘poslednjeg kilometra’ mreže“, dodao je Pontara.

Baš kao što je bio slučaj i sa Fazom 1 ove aktivnosti MPA, i ovu novu fazu projekta jednakim iznosima sredstava zajednički sufinansiraju Svetska banka i Francuska agencija za razvoj, što odražava usaglašenost ključnih prioriteta ovih dveju institucija u oblastima poput zelenog saobraćaja i regionalnih integracija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari