Odbor direktora Svetske banke odobrio je iznos od ukupno 192,5 miliona dolara za pet projekata u Srbiji, saopšteno je juče iz te banke. Projekti se odnose na razvoj borskog regiona, unapređenje konkurentnosti poljoprivrede u Srbiji, zaštitu od poplava, unapređenje stanja i bezbednosti puteva kao i popravljanje energetske situacije u školama i bolnicama.

Odbor direktora Svetske banke odobrio je iznos od ukupno 192,5 miliona dolara za pet projekata u Srbiji, saopšteno je juče iz te banke. Projekti se odnose na razvoj borskog regiona, unapređenje konkurentnosti poljoprivrede u Srbiji, zaštitu od poplava, unapređenje stanja i bezbednosti puteva kao i popravljanje energetske situacije u školama i bolnicama. Projekat razvoja regiona Bora, za koji će biti izdvojena ukupno 43 miliona dolara, ima za cilj da reši ekološke i socijalne probleme koji su posledica restrukturiranja rudarskog sektora i da obezbedi nove izvore privrednog rasta i nova radna mesta u jednom od, kako navodi Svetska banka, najsiromašnijih regiona istočne Srbije. Pored boljih ekoloških uslova u regionu, smanjenja broja nezaposlenih i rasta u sektoru malih i srednjih preduzeća, projekat, kako se navodi, indirektno treba da intenzivira ekonomske aktivnosti u regionu, privuče dodatna ulaganja i donacije i smanji potrebu za državnom pomoći. Za taj projekat, 10 miliona dolara će u vidu beskamatnog kredita sa rokom otplate od 20 godina izdvojiti IDA, a 33 miliona dolara zajma na 17 godina obezbediće IBRD.
U okviru ostalih odobrenih projekata, Svetska banka je za Nacionalnu poljoprivrednu strategiju Srbije i za konkurentnost njenih poljoprivrednih proizvoda na srpskom i međunarodnim tržištima odobrila zajam od 17 miliona dolara i bespovratni zajam od 4,5 miliona dolara. Pedeset miliona dolara Svetska banka je namenila za projekat koji treba da podrži prioritetnu zaštitu od poplava duž obala Save i Dunava.
U okviru programa obnove saobraćajnica, Srbija će dobiti dodatnih 50 miliona dolara za obnovu 113 kilometara magistralnih i regionalnih puteva, dok će 28 miliona dolara biti upotrebljeno za rešavanja problema vezanih za snabdevanje energijom, osvetljavanje i grejanje u bolnicama i školama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari