Svetska banka odobrila kredit od 30 miliona evra za unapređenje zemljišne administracije 1Foto: K. Bondžulić/Danas

Odbor izvršnih direktora Svetske banke danas je odobrio kredit od 30 miliona evra (u protivvrednosti od 32,5 miliona dolara) za Drugi projekat unapređenja zemljišne administracije, kroz koji će se Srbiji pomoći da unapredi transparentnost, pristupačnost i pouzdanost svojih sistema za upravljanje nepokretnostima.

U prethodnom periodu došlo je do značajnog poboljšanja kvaliteta sektora nepokretnosti u Srbiji, a aktivnosti koje podržava ovaj projekat oslanjaće se na već ostvarene rezultate kako bi se obezbedili pouzdaniji, dostupniji i transparentniji podaci i unapredilo sprovođenje masovne procene vrednosti svih vrsta nepokretnosti. Projekat će pružiti pomoć i za intenziviranje digitalne transformacije Republičkog geodetskog zavoda (RGZ), institucije zadužene za ključne aktivnosti kao što su državni premer, vođenje katastra nepokretnosti i procena vrednosti nepokretnosti u Srbiji.

„Pored unapređenja sistema za upravljanje nepokretnostima, ovaj projekat će pružiti podršku i za rešavanje pitanja klimatskih promena i sprečavanje rizika od katastrofa tako što će ojačati kapacitet državnih institucija da prepoznaju područja osetljiva na poplave, suše i ekstremnu toplotu“, rekao je Nikola Pontara, direktor kancelarije Svetske banke u Srbiji.

„Drugi bitan aspekt ovog projekta tiče se poboljšanja kvaliteta podataka o vlasništvu nad nepokretnostima, pri čemu će se posebna pažnja posvetiti imovini u vlasništvu žena kako bi one mogle lakše da pristupe tržištima kredita i u punoj meri učestvuju u privredi Srbije“, naglasio je on.

Masovna procena vrednosti doneće koristi kako građanima tako i privrednicima, a veća transparentnost evidencija o vlasništvu imovine može podstaći aktivnost na tržištu nepokretnosti i dovesti do smanjenja premija rizika. Projekat je usmeren i na unapređenje podataka i sistema koji se odnose na klimatske promene, što može pomoći da se državni organi bolje pripreme za reagovanje na ekstremne vremenske događaje i elementarne nepogode.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari