Svetske berze: Akcije nadomak rekorda nakon i treće sedmice rasta 1Foto: Shutterstock/Bro Crock

Akcije na Njujorškoj berzi zabeležile su rast vrednosti i treću nedelju zaredom, pa su gotovo u potpunosti neutralisale aprilske gubitke te se sada indeks S&P 500 nalazi manje od procenta ispod istorijskog maksimuma..

Tokom sedmice ova reperna korpa akcija sa američkog tržišta skočila je 1,9 odsto na 5.222,7 poena, dok je indeks tehnoloških akcija ojačao 1,1 odsto

Sentiment tržišta neznatno je ojačan nakon što su investitori poboljšali izglede oko očekivanog smanjenja kamata Fed-a, pre svega zahvaljujući signalima sa tržišta rada ali i najavama Centralne banke Engleske (BoE) da će možda već na sledećem sastanku doneti odluku o smanjenju kamata.

Svetske berze: Akcije nadomak rekorda nakon i treće sedmice rasta 2
Foto: momentum

Na američkom tržištu nije bilo mnogo bitnih makroekonomskih objava u očekivanju ovonedeljnih izvešaja o inflaciji i proizvođačkim cenama. S druge stane, sezona korporativnih rezultata se postepeno privodi kraju i faktički su preostali sektor maloprodaje ove nedelje i lider na polju veštačke inteligencije, NVIDIA, naredne sedmice, da izađu na crtu pred investitore.

Skoro 80 odsto kompanija je već objavilo rezultate i ako se održi trenutna stopa rasta profita od 5,4 odsto, to će biti najveće godišnje povećanje krajnjeg rezultata još od drugog tromesečja 2022. godine. Tehnološke kompanije Microsoft, Alphabet, Amazon i Meta doprineli najviše su rastu profita, a to će svakako učiniti i NVIDIA kada 22. maja objavi rezultate za fiskalni prvi kvartal. Ostatak indeksne korpe, bez doprinosa ovih kompanija, ostvario bi pad profita u posmatranom periodu.

U proseku dobri rezultati kompanija omogućili su solidan rast tržišta od početka godine uprkos znatnom pomeranju tajminga oko početka obaranja kamata, ali i sve većim tenzijama na relaciji SAD-Kina. Nakon što je nedavno američka administacija pokrenula pitanje zabrane ili prodaje kineske društvene mreže TikTok, protekle nedelje su mediji preneli špekulacije da se pripremaju nove, znatno više carine na pojedine strateške sektore u kineskoj privredi.

Prema neimenovanim izvorima, nove carine bi mogle da budu obelodanjene već ove sedmice, a kineska e-vozila bi mogla da budu opterećena carinama većim i do četiri puta. Takođe, Bajdenova adiministracija cilja novim carinama i sektore kao što su solarna oprema i čipovi, koji su još od ranije pod oštrim restrikcijama i faktički nedostupni kineskim klijentima kada su u pitanju najnapredniji proizvodi.

Akcije proizvođača kineskih e-vozila zabeležile su oštru korekciju u trgovanju od petka u proseku od oko pet procenata.

Dobitnik nedelje

Akcije najvećeg svetskog proizvođača čipova, Taiwan Semiconductor Manufacturing (TSM), skočile su u petak skoro pet procenata nakon što je kompanija izvestila o rastu aprilske prodaje od oko 60 procenata, pre svega zahvaljujući bumu u primeni veštačke inteligencije (AI).

Tražnja za serverskim AI procesorima omogući će kompaniji da ove godine više nego duplira prihode u ovom segmentu koji će prema rečima uprave činiti oko 13-15 procenata od ukupne prodaje. Akcije TSM-a u tekućoj godini beleže rast vrednosti od oko 44 procenta.

Gubitnik nedelje

Akcije nemačkog proizvođača automobila, BMW, pale su prošle sedmice na tromesečni minimum, ispod nivoa od 100 evra, nakon što je kompanija izvestila o slabijoj profitabilnosti u prvom kvartalu. Operativna margina u auto-segmentu pala je u periodu januar-mart na 8,8 odsto i bila je ispod konsenzusa od 9,2 odsto, ali je ostala u okviru ranije datog očekivanog raspona za čitavu godinu od 8-10 odsto.

Kompanija sada očekuje blagi pad profta u 2024. godini usled rastućih troškova, ali i slabijih cena na tržištu polovnih vozila. BMW je nedelju zaključio na 101,6 evra, gde su se akcije nalazile i na početku tekuće godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari