Svetske berze: Akcije Tesle zasenile i izbore i geopolitiku 1Foto: EPA-EFE/ADAM DAVIS

Akcije na Njujorškoj berzi prekinule su višenedeljni uzlazni trend, nakon što je nekoliko kompanija objavilo razočaravajuće kvartalne rezultate, koji su tek delimično neutralisani velikim skokom akcija Tesle.

Indeks S&P 500 oslabio je jedan odsto na 5.808 poena, dok je indeks tehnoloških akcija, Nasdaq, u prvom redu zahvaljući spomenutom proizvođaču e-vozila zabeležio blagi rast vrednosti.

Sezona objava kvartalnih rezultata kompanija je u punom jeku, a ove sedmice će na crtu izaći i pet velikih tehnoloških kompanija koje čine skoro četvrtinu indeksne korpe. Zasad je više od trećine američkih kompanija objavilo poslovne rezultate koji došli nešto ispod prognoza pa rast korporativnih profita u kvartalu trenutno stoji na 3,6 odsto, ispod inicijalne prognoze od 4,3 odsto.

Nedelju za nama obeležila je korporativna objava Tesle koji je zahvaljujući rastu profitabilnosti, ali i nadahnuću i novim obećanjima njegovog osnivača Maska, zasenila tržište donevši kompaniji rast cene akcija od 22 odsto. Od ranije je bilo poznato da je Tesla u trećem tromesečju isporučio 6,4 odsto više vozila, što je delimično neutralisalo slabu prodaju iz prvih šest meseci. Iz uprave očekuju rekordni poslednji kvartal koji bi kompaniji mogao doneti blagi rast prodaje na nivou godine u odnosu na isporučenih 1,8 miliona vozila lani.

Svetske berze: Akcije Tesle zasenile i izbore i geopolitiku 2

No, najveći optimizam ulagača doneo je Mask sa prognozom isporuka u 2025. koje bi po njegovim rečima mogle porasti 20-30 odsto (konsenzus tržišta rast od 15 odsto), zahvaljujući „vozilima sa nižom cenom koštanja“ i „dolasku autonomne vožnje“. Mask, koji je inače poznat po postavljanju izuzetno ambicioznih ciljeva koji su neretko odlagani, najavio je punu autonomiju vožnje sa trenutnom linijom proizvoda, te da neće biti potrebe da se čeka robo-taksi. Akcije Tesle nedelju su zaključile u plusu od 22 odsto na 269,2 dolara, što je njihov najviši nivo od sredine 2022. godine.

Učinak Tesle stavio je u drugi plan ostala dešavanja na tržištu pa i skorašnje predsedničke izbore koji će izvesno imati uticaja na berzanska kretanja. Desetak dana pred glasanje, prema anketama, kandidat republikanaca ima blagu prednost u odnosu na kandidatkinju demokrata, a upravo je Mask jedan od najvećih zagovornika povratka Trampa u Belu kuću. Analitičari najveće rizike njegovog drugog mandata vide u njegovom protekcionizmu, dodatnom pogoršanju odnosa sa Kinom i novom rasterećenju poreza koje bi moglo dodatno da pogorša stanje američkih javnih finansija.

Na evropskom kontinentu se takođe zahuktava sezona kvartalnih objava, a protekle sedmice je u centru pažnje bila objava oktobarskih PMI podataka koji su pokazali da je ovaj ekonomski i politički blok i u tekućem mesecu ostao u recesiji. Istina, proizvodni sektor evrozone koji se nalazi u zoni kontrakcije skoro dve godine zabeležio je blagi oporavak u odnosu na septembar, dok je uslužni sektor koji dominira ovim blokom pretrpeo dodatni pad ali se i dalje nalazi u zoni rasta.

Dobitnik nedelje
Akcije američkog proizvođača cigareta i alternativnih duvanskih proizvoda, Philip Morris (PM), skočile su po objavi kvartalnih rezultata 10 procenata, domogavši se istorijski najviše vrednosti. Kompanija je u trećem tromesečju zabeležila ekspanziju prodaje alternativnih proizvoda, a naturalni rast je ostvario i segment klasičnih cigareta koji inače beleži kontinuirani silazni trend. Zahvaljujući dobrim rezultatima, kompanija je povećala izglede u 2024. godini i sada očekuje rast profita mimo kursnih razlika od 14-15 odsto umesto dosadašnjih 11-13 odsto.

Gubitnik nedelje
Akcije američkog proizvođača modnih torbi, Capri (CPRI), stropoštale su se u petak 49 procenata nakon što je američki sud blokirao preuzimanje ove firme od strane rivala, kompanije Tapestry. Sud je privatio argumente američkog antimonopolskog tela da bi ovaj merdžer eliminisao konkurenciju između dva najveća američka proizvođača torbica i omogućio stvaranje kompanije koja bi imala mogućnost da nerealno povećava cene. Akcije kompanije Tapestry na vest o blokiranju ovog posla skočile su 13,5 odsto na 50,5 dolara.  

Autor je glavni broker Momentum sekjuritiz

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari