Svetske berze: Akcije u zelenom, tržišta očekuju dogovor oko američkog duga 1Foto: shutterstock/Phongphan

Protekla trgovačka sedmica donela je solidne dobitke na glavnim svetskim berzama u očekivanju pozitivnog ishoda u pregovorima o pomeranju granice američkog duga.

Premda je krajem nedelje Foot Locker kvartalnim rezultatim sugerisao početak slabljenja potrošačkog sentimenta, indeksi su listom nedelju okončali na pozitivnoj teritoriji. Indeks S&P 500 ojačao je 1,7 odsto na 4.192 poena, dok je Nasdaq skočio dodatnih tri odsto na krilima nastavka dominacije tema vezanih za veštačku inteligenciju.

Predstavnici Bele kuće i republikanaca koji dominiraju donjim domom parlamenta nisu ni u petak postigli dogovor o pomeranju gornje granice američkog duga, što bi u najgorem scenariju ostavilo američku vladu bez mogućnosti da izmiruje svoje obaveze. Očekuje se da će razgovori biti nastavljeni, a tržište i dalje veruje da će sporazum biti postignut na šta ukazuju i blagi nastupi pregovaračkih strana nakon prekida pregovora u petak.

Republikanci traže velike budžetske rezove kako bi prihvatili pomeranje gornje granice duga koja iznosi 31 hiljadu i 400 milijardi dolara, a iz Ministarstva finansija je ranije rečeno da bi vlada mogla postati nelikvidna već 1. juna.

Kada su makroekonomski podaci u pitanju, u relativno mirnoj sedmici dominirali su podaci o američkoj maloprodaji za april koji su doneli mesečni rast od 0,4 odsto, ispod očekivanja od 0,7 procenata. Potrošači se usled i dalje visoke inflacije pomeraju ka osnovnim potrepštinama, dok se potrošnja skupljih artikala poput nameštaja i elektronike sve više odlaže.

Svetske berze: Akcije u zelenom, tržišta očekuju dogovor oko američkog duga 2

Ove trendove potvrdili su i najveće američke maloprodaje u objavama kvartalnih rezultata. Najveća američki trgovinski lanac, Walmart, objavio je solidne rezultate i čak povećao godišnju prognozu u pogledu prodaje s obzirom na „iznenađujuću otpornost“ prosečnog potrošača.

S druge strane, američki maloprodajni lanac sportske opreme, Foot Locker, podbacio je objavom kvartalnih rezultata i drastično smanjio očekivanja za fiskalnu godinu što je u petak dovelo do velike rasprodaje akcija u sektoru.

Foot Locker je produbio očekivanu stopu pada prodaje sa 3,5-5,5 odsto na 7,5-9 odsto, nakon što se u aprilu nije desio oporavak u željenoj meri dok su loši trendovi nastavljeni i u maju. Akcije ove kompanije stropoštale su se u petak 27,2 odsto na 30,2 dolara, dok su ostali predstavnici u sektoru pretrpeli pad između tri i devet procenata.

 

Dobitnik nedelje

Akcije proizvođača čipova, NVIDIA, skočile su prošle sedmice preko 10 procenata nakon što su pojedini analitičari povećali ciljanu cenu za akcije ove kompanije za koju se pretpostavlja da je odlično pozicionirana u najaktuelnijom tehnološkoj temi današnjice – veštačka inteligencija.

Akcije ove kompanije od početka godine beleže rast od oko 114 procenata i u velikoj meri su doprinele oporavku Volstrita u tekućoj godini. Ove sedmice NVIDIA će objaviti kvartalne poslovne rezultate, a ostaje da se vidi da li će očekivani pad prodaje od 21 odsto „ohladiti“ ovaj uzlazni trend na tržištu.

Gubitnik nedelje

Akcije kineske kompanije specijalizovane za e-trgovinu, Alibaba, pale su posle objave kvartalnih rezultata više od pet procenata nakon što je postignut anemičan rast prihoda od svega dva odsto.

Takođe, brzorastući segment cloud usluga po prvi put nije zabeležio rast poslovanja, a najave kompanije da će ovaj segment biznisa odvojiti od kompanije nisu naišle na preterano ushićenje ulagača. Alibaba je predstavio i odvajanje nekoliko drugih segmenta poslovanja putem inicijalne ponude akcija, što je u sklopu sa ranije najavljenim restrutkturiranjem organizacije kompanije u pokušaju da se vrati na stare staze rasta.  

Autor je glavni broker Momentum sekjuritiz

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari