Svetske berze: Banke podigle akcije na novi rekordni nivo 1Foto: Shutterstock/LDprod

Akcije na Njujorškoj berzi zabeležile su i petu sedmicu rasta zaredom nakon što su banke optimistično ostvorile sezonu objava kvartalnih rezultata, što je u drugi plan gurnulo geopolitičke tenzije i nešto lošiji izveštaj o inflaciji.

Indeks S&P 500 po prvi put u istoriji je preskočio prag od 5.800 poena uz rast na nedeljnom nivou od 1,1 odsto. Indeks tehnoloških akcija, Nasdaq, zabeležio je identičnu pozitivnu promenu, dok se Dow Jones približio granici od 43.000 poena.

Akcije najvećih američkih banaka zabeležile su snažan rast vrednosti u petak nakon što su listom objavile rezultate bolje od očekivanja.

Američka privreda postepeno izlazi iz faze visokih kamata što se već duže vreme reflektuje slabom tražnjom za kredite, ali je potrošnja i dalje prilično jaka, istina, uz povećani obim rezervisanja po kreditnim karticama.

Generalno, finansije će biti teg na profite korporacija indeksne korpe u trećem tromesečju, ali se očekuje da će američke korporacije i peto tromesečje zaredom ostvariti rast profita. Sezona objava rezultata nastavlja se ove sedmice kada će pred investitore izaći preostale velike finansijke ustanove kao što su Citibank i Bank of America, te striming platforma Netflix.

Svetske berze: Banke podigle akcije na novi rekordni nivo 2
Izvor: Momentum securities

Na makro planu u centru pažnje investitora bio je izveštaj o inflaciji koji je pokazao rast potrošačkih cena u septembru veći od očekivanja, što sugeriše ipak ne tako brzo dostizanje ciljanog targeta Fed-a.

Indeks potrošačkih cena u septembru porastao je 0,2 odsto na mesečnom nivou i 2,4 odsto godišnje, a oba pokazatelja su premašila očekivanja za po 10 baznih poena. Septembarska inflacija niža je u odnosu na avgustovskih 2,5 odsto i predstavlja najnižu stopu od februara 2021. godine.

I podaci o baznoj inflaciji bili su iznad očekivanja – potrošačke cene kada se isključe hrana i energenti porasle su 0,3 odsto mesečno i 3,3 odsto godišnje, i oba podatka su premašila očekivanja za po 10 baznih poena.

Najveći deo rasta inflacije, više od tri četvrtine povećanja, došao je od skoka cene hrane od 0,4 odsto i rasta troškova stanovanja od 0,2 odsto, dok su inflacioni pritisci donekle neutralisani padom cene energenata za 1,9 odsto.

I nakon izveštaja o inflaciji investitori sa prilično visokom verovatnoćom, od oko 85-90 odsto, očekuju obaranje kamata u novembru i decembru od po 25 baznih poena.

Proteklu sedmicu obeležio je i Teslin dan investitora na kojem je predstavljen dugo očekivani robo-taksi, čija proizvodnja je najavljena u 2026. godini, uz očekivanu cenu ovog vozila ne veću od 30 hiljada dolara.

Međutim, investitori su ostali razočarani nedostatkom detalja o tome kako će Tesla napraviti skok ka potpuno autonomnoj vožnji, niti kako će rešiti pitanje regulative.

Takođe, izostala je najava tajminga lansiranja jeftinijeg modela koji je Tesli neophodan u trci sa kineskim rivalima, a koji je kompanija ranije najavila za prvu polovinu naredne godine. Akcije Tesle pale su u petak skoro devet procenata čime je gubitak od početka godine produbljen na oko 12 procenata.

Dobitnik nedelje

Akcije australijske kompanije, Arcadium Lithium, skočile su prošle sedmice više od 80 procenata nakon što je postignut dogovor o preuzimanju ove komanije od strane rudarskog giganta Rio Tinto.

Preuzimanje će biti sprovedeno u gotovini po ceni od 8,68 dolara po akciji što je premija od 90 procenata u odnosu na cenu od 4. oktobra ove godine odnosno 39 odsto u odnosu na prosečnu cenu akcija ove kompanije od početaka njenog listiranja.

Gubitnik nedelje

Akcije nemačke farmaceutske i agrohemijske kompanije, Bayer, pale su prošle sedmice skoro 12 procenata nakon što je američki sud u Vašingtonu prihvatio reviziju parnice u kojoj se kompanija optužuje za štetni uticaj proizvoda tadašnje kompanije Monsanto koju je Bayer preuzeo 2018. godine.

Protiv nemačke kompanije je pokrenuto oko 125 hiljada parnica u SAD, a Bayer je poravnanjem vrednim 10,9 milijardi dolara iz 2020. rešio nešto preko polovine slučajeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari