Svetske berze: Bliskoistočna kriza sputala tržište akcija 1Foto: EPA-EFE/ABIR SULTAN

Američko tržište akcija uspelo je da zabeleži i četvrtu uzastopnu sedmicu rasta nakon što je povoljan izveštaj sa tržišta rada u petak neutralisao posledice napetosti na Bliskom istoku koje su obeležile nedelju.

Indeks S&P 500 porastao je u proteklih pet trgovačkih dana nevelikih 0,2 odsto, dok je indeks tehnoloških akcija, Nasdaq, zabeležio još minorniju pozitivnu promenu.

Sentiment investitora tokom sedmice uglavnom je bio prožet eskalacijom sukoba na Bliskom istoku, a posebno od utorka kada je Iran u osvetničkoj akciji ispalio par stotina projektila na Izrael.

Kasnije tokom sedmice kriza je dobila dodatno usijanje kada je američka administracija potvrdila diplomatsku akciju koja bi trebalo da odvrati Izrael od napada na iransku naftnu industriju.

Brent je u četvrak dobio na vrednosti više od pet procenata, dok je na sedmičnom nivou skočio više od osam procenata, u najboljoj nedelji od januara 2023. godine.

Svetske berze: Bliskoistočna kriza sputala tržište akcija 2
Izvor: Momentum securities

Ključni makroekonomski podatak u sedmici stigao je u petak kada je izveštaj sa tržišta rada, koji je bio bolji od očekivanja, potvrdio stabilnu situaciju na tržištu rada.

Američka privreda tokom septembra kreirala je 254 hiljada radnih mesta, u odnosu na avgustovski podatak revidiran naviše na 159 hiljada i konsenzus od 150 hiljada.

Avgustovski izveštaj je revidiran naviše za 17 hiljada, a julski za čak 55 hiljada što je brojku u ovom mesecu dovelo do solidnih 144 hiljade novih radnih mesta. Stopa nezaposlenosti u septembru spustila se za 0,1 procentni poen na 4,1 odsto.

Podsetimo, julski rast nezaposlenosti na 4,3 odsto, objavljen početkom avgusta, označen je kao jak recesioni signal i bio je okidač za veliku paniku investitora i oštar pad tržišta.

Septembarski izveštaj sa tržišta rada dodatno je učtvrstio uverenje investitora o postepenom daljem obaranju kamata, pa se sada sa velikom verovatnoćom očekuje spuštanje kamata od po 25 baznih poena i u novembru i decembru.

Ako ovonedeljni podatak o inflaciji pokaže nastavak slabljenja cena gotovo je sigurno da će Fed u novembru pristupiti novom obaranju kamata.

Na korporativnom planu ove sedmice otpočinje sezona objava rezultata za treće tromesečje, a ako se obistine očekivanja ovaj period će biti peti zaredom kako američke korporacije registruju rast profita.

Kompanije koje sačinjavaju indeks S&P 500, prema očekivanjima analitičara, ostvarile su rast profita od 4,2 odsto na godišnjem nivou, što je značajno slabljenja trenda u odnosu na očekivanih 7,8 odsto na početku ovog tromesečja.

Na nivou tekuće godine očekuje se rast profita od 9,8 odsto, dok su izgledi za narednu godinu znatno bolji sa očekivanim rastom profita od skoro 15 procenata.

Dobitnik nedelje

Akcije francuskog proizvođača igrica, Ubisoft, skočile su u petak 33 odsto nakon što su se pojavile špekulacije da je kineski Tencent ušao u pregovore oko mogućeg preuzimanja ove kompanije.

Kineska kompanija već poseduje nešto manje od 10 procenata glasačkih prava, a ako sprovede preuzimanje verovatno će nastojati da francusku kompaniju povuče sa tržišta.

Ubisoft je pre ovih špekulacija prepolovio vrednost od početka godine nakon što je kompanija smanjila poslovne izglede i odložila lansiranje ključne nove igrice za tri meseca.

Gubitnik nedelje

Akcije najvećeg svetskog proizvođača sportske opreme, NIKE, pale su u danu objave kvartalnih rezultata skoro sedam procenata, nakon što je nova uprava otkazala dugo čekani Dan investitora i suspendovala raniju datu prognozu rezultata u tekućoj fiskalnoj godini.

NIKE je u prvom fiskalnom tromesečju zabeležio pad prodaje od 10 procenata, što je bilo neznatno slabije u odnosu na očekivanja.

Profit bolji od očekivanja nije mogao da zadovolji investitore koji su gurnuli akcije NIKE-a na 82,2 dolara, što daje minus od početka godine od oko 24 odsto.

Autor je glavni broker Momentum sekjuritiz

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari