Svetske berze: ECB smanjila kamate prvi put od 2019. godine 1Foto: Shutterstock/Bro Crock

Uprkos nepovoljnom izveštaju sa tržišta rada, protekla sedmica donela je rast Volstritu i nove rekordne vrednosti. Reperni indeks američkog tržišta, S&P 500, dodao je na vrednosti 1,3 odsto, dok je indeks tehnoloških akcija skočio 2,4 odsto.

Presudan doprinos ovim učincima dala je NVIDIA koja je u sedmici skočila 10 procenata i na momenat premašila granicu od tri hiljade milijardi dolara.

Američko tržište rada u maju pokazalo je podatke koji teško mogu biti u skladu sa očekivanjima skorog obaranja kamate. Kompanije su u maju stvorile dodatnih 272 hiljade radnih mesta, iznad aprilskog podatka od 165 hiljada i konsenzusa od 190 hiljada radnih mesta.

Istovremeno, nezaposlenost je porasla na nivo od četiri odsto, po prvi put od januara 2022. godine, što je bilo iznad konsenzusa od 3,9 odsto, koliko je bila i u aprilu. Stopa participacije radne snage, koja obuhvata sve zaposlene i oni koji traže posao, smanjena je 0,2 procentna poena na 62,5 odsto.

Svetske berze: ECB smanjila kamate prvi put od 2019. godine 2
Foto: Momentum

Kada su u pitanju nadnice, prosečna satnica je takođe bila iznad očekivanja i porasla je 0,4 odsto na mesečnom nivou odnosno 4,1 odsto godišnje, nakon tromesečnog silaznog trenda. Očekivanja su bila na nivou 0,3 i 3,9 odsto, respektivno. Ranije tokom sedmice, odvojeni izveštaj pokazao je da je tokom aprila broj otvorenih radnih mesta u američkoj privredi pao na 8,06 miliona što je najniži nivo ovog pokazatelja od februara 2021. godine.

Ove nedelje će Fed održati svoje junsko zasedanje, a tržište trenutno očekuje da će u tekućoj godini ipak uslediti dva smanjenja kamata. Evropska centralna banka (ECB), pak, protekle sedmice, u skladu sa očekivanjima, oborila je ključnu kamatu za 25 baznih poena, što je prva korekcija cene zaduživanja u evrozoni od 2019. godine. Ovom odlukom depozitna stopa je smanjena sa rekordnih 4,00 odsto, gde se nalazi od septembra prošle godine, na 3,75 procenata odnosno stopa za glavne operacije refinansiranja sa 4,50 na 4,25 odsto.

U odnosu na martovsku prognozu, ECB očekuje malo lošije trendove kada je inflacija u pitanju. Prosečna inflacija u 2024. godini se sada očekuje na nivou od 2,5 odsto u odnosu na 2,3 odsto ranije, a za narednu godinu 2,2 odsto u odnosu na ranije očekivanih 2,0 odsto. Kada je privredni rast u pitanju, prognoza za ovu godinu je povećana sa 0,6 na 0,9 odsto, dok su izgledi za narednu godinu smanjeni sa 1,5 na 1,4 odsto.

Dobitnik nedelje

Akcije američkog dizajnera čipova, NVIDIA, skočile su prošle sedmice više od 10 procenata, a kompanija je na momenat preskočila tržišnu vrednost od tri hiljade milijardi dolara.

Ovaj u berzanskoj istoriji nezabeležen uspon jedne kompanije omogućila je ekspanzija prihoda od prodaje čipova za veštačku inteligenciju, a nastavak trenda analitičari očekuju i ubuduće, pokazala je tehnološka konferencija na Tajvanu. Doprinos rastu cene akcija dao je i najavljeni split u srazmeri 1-na-10 koji je ozvaničen u petak na kraju trgovačkog dana pa će od danas broj akcija biti udesetostručen, a cena isto toliko puna niža i dostupna i sitnijim ulagačima.

Gubitnik nedelje

Akcije kineskog proizvođača e-vozila, Nio, pale su prošle sedmice više od 10 procenata nakon što je kompanija objavila kvartalne rezultate ispod očekivanja, a investitori ostali zabrinuti oko mogućnosti dostizanja ciljane profitne margine.

Kompanija je u kvartalu zabeležila pad prihoda od sedam odsto i veći neto gubitak od očekivanja, a ulazak ovog proizvođača na tržište modela namenjenih srednjoj i nižoj platežnoj klasi mogao bi finansijski rezultat dodatno pogoršati u narednom periodu. Akcije ove kompanije od početka godine su se skoro prepolovile na 4,8 dolara, a u odnosu na maksimum iz 2021. oslabile su više od 90 procenata.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari