Svetske berze: Ekspanzija kineskih akcija razmrdala svetsko tržište 1foto: F.S./ATAImages

Američko tržište akcija zabeležilo je blagi rast vrednosti u poslednjoj punoj sedmici u septembru nakon što su inflatorni podaci potvrdili trend usporavanja rasta cena u ovoj najvećoj svetskoj privredi.

U centru pažnje globalnih investitora bila su dešavanja na kineskom tržištu koje je zabeležilo pravu ekspanziju nakon novog seta mera vladinih zvaničnika.

Indeks S&P 500 porastao je u proteklih pet trgovačkih dana 0,6 odsto, tehnološki Nasdaq je povećao vrednost nepunih jedan odsto, dok su kinesko tržište akcija i berza u Hong Kongu skočili oko 13 procenata.

Septembarski indeks troškova lične potrošnje objavljen u petak pao je na najniži nivo od februara 2021. godine od 2,2 odsto, uverivši investitore da će Fed nastaviti još brže nedavno započetu putanju obaranja kamata.

Prvi veliki test za buduće Fed-ove korake doći će ove sedmice kada u petak budu objavljeni podaci sa tržišta rada koje je u bliskoj prošlosti bilo uzrok velikih cenovnih fluktuacija akcija.

Svetske berze: Ekspanzija kineskih akcija razmrdala svetsko tržište 2
Izvor: Momentum securities

Posle dužeg vremena u centru pažnje investicione javnosti bilo je kinesko tržište kapitala, te kompanije čije je poslovanje u direktnoj vezi sa ovim tržištem, nakon što su kineski zvaničnici najavili širok spektar mera koje bi trebalo da podstaknu tražnju i podrže problematično tržište nekretnina.

Kineska centralna banka srezala je stopu obavezne rezerve banaka na najniži nivo od 2020. godine i smanjila glavnu kratkoročnu kamatnu stopu kako bi povećala likvidnost u privredi koju već duže vreme karakteriše nespremnost biznisa i stanovništva da investiraju i troše.

Stimulansi takođe obuhvataju i pomoć za lakše sticanje sopstvenih akcija, kao i podsticaje koji ciljaju problematično tržište nekretnina, sa merama kao što su niži troškovi kreditiranja i olakšice za kupovinu drugog stana.

Sve ove mere imaju za cilj da ponovo vrate trajektoriju rasta kineske privrede na stabilan put koji već duže vreme remete slab potrošački sentiment i deflatorni pritisci.

Pored snažnog oporavka akcija, preko vikenda su stigle i prve direktne reakcije sa tržišta nekretnina nakon što su glavni kineski gradovi ukinuli poreska i druga ograničenja za kupovinu stanova.

Na korporativnom frontu, mimo ekspanzije kineskih akcija, u centru pažnje bila je objava kvartalnih rezultata Micron-a koja je donela potvrdu o i dalje jakom trendu potrošnje na tržištu čipova za veštačku inteligenciju (AI).

Ova kompanija koja je specijalizovana za proizvodnju memorijskih čipova zabeležila je kvartalne rezultate iznad očekivanja, ali i najavila odličan budući poslovni trend zahvaljujući u prvom redu narudžbinama za ultrabrze memorijske čipove neophodne operaterima Data centara za razvoj AI softvera.

Akcije Micron-a oporavile su se na nedeljnom nivou oko 18 procenata, ali su i dalje ispod istorijskog maksimuma dostignutog tokom juna za oko 30-ak procenata.

Dobitnik nedelje

Slično kao i druge kineske kompanije listirane na američkom tržištu, akcije Alibabe skočile su protekle sedmice oko 21 odsto nakon novih podsticaja kineske administracije koji bi trebalo da podstaknu tražnju i ličnu potrošnju ove druge po veličini svetske privrede.

Akcije Alibabe nedelju su završile na nivou od 107,3 dolara i od početka godine sada su u plusu oko 40 procenata.

Ova kompanija koja je dugo bila simbol uspona kineske tehnološke industrije i dalje se nalazi daleko ispod rekordnih nivoa s kraja 2020. godine kada je akcija išla i preko nivoa od 300 dolara.

Gubitnik nedelje

Akcije modne industrije, H&M, pale su u četvrtak oko pet procenata nakon što je kompanija odustala od targeta profitabilnosti u tekućoj godini posle novog rasta troškova.

Kompanija je objavila da su jak kurs švedske krune i troškovi zatvaranja online autleta Afound, te povećani obim rasprodaja ugrozili profit.

Kompanija je ranije postavila dugoročni cilj dostizanja operativne margine od 10 procenata, dok je u prva tri meseca ova mera profitabilnosti dostigla 7,4 odsto nakon velikog podbačaja u trećem tromesečju kada je iznosila 5,9 odsto.

Autor je glavni broker Momentum sekjuritiz

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari