Svetske berze: FED pogurao američko tržište do novog rekorda 1Foto: Shutterstock/sylv1rob1

Nakon što se monetarni odbor američke centralne banke opredelio za oštrije smanjenje kamata američko tržište akcija stiglo je do novih rekordnih nivoa.

Indeks S&P 500 preskočio je prvi put u istoriji 5.700 poena, završivši nedelju u plusu od 1,4 odsto te je dobitak od početka godine stigao skoro do 20 procenata. Indeks tehnoloških akcija, Nasdaq, porastao je u sedmici 1,5 odsto.

Posmatrano samo u septembru, koji je istorijski posmatrano najgori mesec za akcije, tržište je prešlo na pozitivnu teritoriju u očekivanju da će američka privreda uspeti da zabeleži „blago prizemljenje“ nakon agresivne terapije obaranja inflacije visokim kamatama.

Ovaj poželjni scenario za investitore biće na testu kako pristižu sledeći makroekonomski podaci, posebno sa tržišta rada, a neizvesnost dodatno povećava približavanje predsedničkih izbora u novembru.

Fed je na septembarskom zasedanju srezao kamatu za 50 baznih poena na nivo od 4,75-5,00 odsto i to je prvo takvo smanjenja kamata još od ranih dana pandemije odnosno od 2008. godine ako se isključi ovaj vanredni događaj.

Svetske berze: FED pogurao američko tržište do novog rekorda 2

Monetarni odbor ne samo da je doneo odluku da se kamata obori agresivnije, već njegove projekcije ukazuju da bi do kraja godine moglo da usledi smanjenje za još 50 baznih poena. Kamata bi na kraju godine mogla da iznosi 4,25-4,50 odsto, dok bi u narednoj godini mogla da padne za dodatni procentni poen, pokazuju očekivanja kreatora monetarne politike.

Osim smanjenja kamata Fed je prilagodio očekivanja u pogledu pojedinih makro podataka. Stopa nezaposlenosti se sada na kraju godine očekuje na nivou od 4,4 odsto u odnosu na junsku projekciju od 4,0 odsto i trenutnih 4,2 odsto. Istovremeno, smanjeni su izgledi u pogledu inflacije na 2,3 odsto sa prethodno prognoziranih 2,6 procenata. Bazna inflacija se sada očekuje na 2,6 odsto, što je smanjenja za 20 baznih poena.

Investitori i na ostalim globalnim tržištima akcija pozdravili su akciju Fed-a pa su glavni indeksi listom beležili rast vrednosti. Kinesko tržište akcija oporavilo se 1,2 odsto, ali je od početka godine u minusu oko osam procenata, odslikavajući i dalje velike probleme sa kojima se suočava ova druga po veličini privreda sveta. Nagomilani problemi na tržištu nekretnina doveli su do situacije da preduzeća i građani nevoljno troše suočavajući privredu sa dugotrajnom deflacijom. Tvorci ekonomske politike ove zemlje i dalje ne žele da podstaknu potrošački sentiment, fokusirajući se na izvozno orijentisanu industrijsku proizvodnju.

Predstavnici nemačkog auto sektora i prošle sedmice su ukazali na krizu potrošnje na kineskom tržištu. Nakon što je sedam dana ranije BMW smanjio poslovne izglede za tekuću godinu, još oštrija revizija očekivanja stigla je od strane Mercedesa. Uprava ove kompanije usled slabije tražnje u Kini očekuje pad operativne margine u auto segmentu na 7,5-8,5 odsto u odnosu na ranije očekivanih 10-11 procenata. Akcije Mercedesa pale su u petak skoro sedam procenata, gurnuvši naniže i ostale predstavnike ovog industrijskog sektora.

Dobitnik nedelje
Akcije najveće svetske industrije sportske opreme, NIKE, skočile su su u petak skoro sedam procenata nakon što je kompanija odlučila da sprovede promenu na njenom čelu nakon nekoliko kvartala izuzetno loših rezultata. NIKE se u proteklih godinu, dve dana suočava sa intenzivnom konkurencijom na tržištu, dok je uporedo pretrpeo ozbiljne udarce na tržištu usled zapuštenih odnosa sa veleprodavcima i odsustva inovacija u proizvodnoj liniji. Uprkos oporavku prošle sedmice, NIKE u tekućoj godini i dalje trpi veliki gubitak od oko 20 procenata.

Gubitnik nedelje
Akcije američkog proizvođača patika, Skechers, pale su prošle sedmice više od šest procenata, nakon što su u jednom danu izgubile na vrednosti 10 odsto na najavu uprave kompanije da su u Kini pogoršani uslovi u drugoj polovini godine. Azijsko-pacifički region čini više od četvrtine prihoda Skechers-a, a kinesko tržište je i u drugom tromesečju predstavljalo teg na rast prihoda koji je iznosio skoro osam procenata. Nakon prošlonedeljne korekcije akcije ove kompanije su neutralisale skoro sve dobitke u tekućoj godini. 

Autor je glavni broker Momentum sekjuritiz

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari