Svetske berze: Fed potvrdio pad kamata, Volstrit nadomak rekorda 1Foto: Shutterstock/Bro Crock

Američko tržište akcija okončalo je proteklu sedmicu snažnim rastom, nakon što je konačno dobijen signal Fed-a da će u septembru uslediti početak smanjenja kamata.

Indeks S&P 500 porastao je na nedeljnom nivou 1,5 odsto, na preko 5.600 poena, čime su gotovo u potpunosti neutralisani gubici s kraja jula i početka avgusta.

Indeks tehnoloških akcija, Nasdaq, porastao je neznatno slabijim intezitetom, dok je Dow Jones dobio na vrednosti 1,3 odsto.

Predsednik američkog Fed-a, Džerom Pauel, dao je do sada najsnažniji signal da će uskoro uslediti smanjenja kamatnih stopa, rekavši na simpozijumu u Džekson Holu da ova centralna banka namerava da deluje kako bi sprečila dalje slabljenje tržišta rada.

On je napomenuo da je „došlo vreme da se politika prilagodi“, ali nije ponudio detalje u vezi sa mogućim intenzitetom smanjenja kamata koje će uslediti 18. septembra.

Svetske berze: Fed potvrdio pad kamata, Volstrit nadomak rekorda 2
Izvor: Momentum securities

Fed-ova ključna stopa se već duže vreme nalazi u rasponu između 5,25-5,5 odsto, i ova visoka cena zaduživanja utiče na usporavanje privredne aktivnosti.

Učesnici na tržištu su podeljeni oko toga da li će Fed na sastanku u septembru smanjiti kamatu za 0,25 ili 0,50 procentnih poena, a trenutno blaža korekcija ima veće izglede sa verovatnoćom od oko 63 odsto.

Prinos na američke 10-ogodišnje obveznice spustio se ispod nivoa od 3,8 odsto gde se poslednji put nalazio sredinom prošle godine. Dolar je nastavio da slabi pa je američka valuta pala na najniži nivo u odnosu na evro od početka 2022. godine i u petak se kotirala na nivou od 1,12 dolara za jedan evro.

Na korporativnoj sceni nije bilo mnogo važnih dešavanja, s obzirom da se privodi kraju sezona objava rezultata za drugo tromesečje. Ako ne bude nekih većih promena, američke korporacije će okončati drugi kvartal sa rastom profita od skoro 11 procenata, što je najveće povećanje krajnjeg rezultata od kraja 2021. godine.

A oči investitora na korporativnom planu uprte su u sredinu ove sedmice kada će kvartalne rezultate objaviti dizajner čipova, NVIDIA, trenutno verovatno najvažnija kompanija na svetu.

NVIDIA je ove godine zabeležila fantastičan rast poslovanja i vrednosti, o čemu najbolje svedoči uticaj kompanije na kretanje indeksa – od 18 procenata rasta indeksa S&P 500 u tekućoj godini četvrtina se odnosi na ovog dizajnera čipova za sisteme bazirane na veštačkoj inteligenciji. Analitičari u proseku očekuju da će NVIDIA u sredu objaviti kvartalni prihod od 28,5 milijardi dolara, što bi predstavljalo rast na godišnjem nivou od oko 112 procenata, dok se prognoza prihoda u tekućem kvartalu očekuje na nivou od 31,5 milijardi dolara.

NVIDIA je prošle sedmice zabeležila rast vrednosti od oko četiri procenta, dok od početka godine beleži prinos od 161 odsto.

Dobitnik nedelje

Akcije američke kompanije koja proizvodi opremu za vežbanje, Peloton, skočile su u jednom danu 35 procenata nakon što kompanija objavila prvi kvartalni rast prodaje u poslednjih devet kvartala.

Ova kompanija je takođe izvestila o većem fokusu na profitabilnost, sa značajnim smanjenjem troškova marketinga i prodaje, što je doprinelo smanjenju gubitka. Akcije Pelotona su bile zvezde pandemijskog perioda kada je kompanija beležila ekspanziju poslovanja, a trenutno se nalaze na svega 3-4 odsto rekordnih vrednosti.

Gubitnik nedelje

Akcije kineske kompanije, Baidu, izgubile su na vrednosti prilikom objave kvartalnih rezultata više od četiri odsto, te se gubitak akcije od početka godine produbio na oko 28 procenata.

Investitori su posebno bili razočarani usporavanjem rasta vožnji robo-taksija u prvoj polovini godine s obzirom da kompanija predstavlja jednog od glavnih operatora u ovoj oblasti. Kompanija je u kvartalu zabeležila stagnaciju prihoda, dok je prihod od marketinških aktivnosti koje čine gro realizacije kompanije oslabio za dva odsto.

Autor je glavni broker Momentum skjuritiz

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari