Svetske berze: Inflacija usporava, kvartalni rezultati u fokusu 1Foto: shutterstock/Phongphan

I protekla trgovačka sedmica donela je rast američkog tržišta akcija, podstaknut slabljenjem inflacije i najavama Fed-a da bi uskoro moglo uslediti smanjenje kamata.

Osim nastavka rasta tržišta, sedmicu je obeležila i sektorska rotacija sa tehnoloških izdanja ka defanzivnim i klasičnim biznisima, pa je posle dužeg perioda Dow Jones predvodio rast berzanskih pokazatelja. Dow je skočio 1,6 odsto, indeks S&P 500 0,9 odsto, a Nasdaq neznatnih 0,3 odsto.

Mesečna inflacija u SAD u junu pala je po prvi put u više od četiri godine, dajući dodatne argumente da bi Fed mogao uskoro da otpočne sa smanjenjem kamata. Indeks potrošačkih cena u junu pao je 0,1 odsto u odnosu na maj, dok je stopa na godišnjem nivou iznosila 3,0 odsto što je bilo ispod konsenzusa od 3,1 odsto i 3,3 odsto koliko je bila u maju. Kada je u pitanju bazna inflacija, ona je porasla je 0,1 odsto na mesečnom nivou odnosno 3,3 odsto godišnje u odnosu na konsenzus od 0,2 i 3,4 odsto, respektivno.

Svetske berze: Inflacija usporava, kvartalni rezultati u fokusu 2
Foto: Momentum

Ovaj izveštaj povećao je verovatnoću smanjenja kamata Fed-a u septembru na skoro 90 procenata, što je ranije tokom sedmice indirektno i najavio prvi čovek ove centralne banke, Džerom Pauel. On je u obraćanju pred Kongresom izrazio zabrinutost da bi predugo držanje previsokih kamatnih stopa moglo da ugrozi ekonomski rast. Fed-ova kamata se trenutno nalazi u rasponu 5,25-5,50 procenata, a postavljena je u avgustu prošle godine nakon uzlaznog trenda koga je činilo 11 uzastopnih povećanja.

Visoke kamate počele su već da utiču na poslovne rezultate kompanija, pokazali su kvartalni izveštaji banaka koje tradicionalno otvaraju sezonu objava poslovnih rezultata. Iako se očekuje da profiti američkih korporacija u drugom tromesečju porastu stopom od 8,6 odsto, što bi bila najviša stopa rasta još od prvog kvartala 2022. godine, za banke su čini se „zlatna vremena“ prošla. Sve tri velike američke banke, Citigroup, JP Morgan i Wells Fargo, zabeležile su kvartalno smanjenje neto prihoda od kamata, što je ključni činilac koji je prošle godine vinuo profite bankarskih ustanova na rekordne nivoe.

Već veoma dug period visokih kamata doveo je do toga da je pozicija plasiranih kredita kod ovih banaka ili stagnirala ili je pala, dok su sve tri banke ostavile dodatne, veće iznose po pitanju potencijalnih kreditnih gubitaka. Očekivano smanjenje kamata Fed-a moglo bi kredite da učini dostupnijim stanovništvu i privredi i time načini ustupak bankama, ali je pitanje koliko će brzo banke moći da plasiraju nove kredite i time neutrališu pad neto kamatne marže.

Istina, niža cena zaduživanja bi mogla pospešiti investiciono bankarstvo i podržati oporavak vrednosti bankarskih portfelja dužničkih hartija od vrednosti. Akcije sve tri velike američke banke u petak po objavi rezultata zabeležile su pad – od 1,2 odsto koliko je izgubio na vrednosti JPMorgan, do oštre korekcije od šest odsto koju je pretrpeo Wells Fargo.

Pobednik nedelje

Akcije kineske tehnološke kompanije, Baidu, skočile su prošle sedmice preko 11 procenata nakon što su investitori povećali očekivanja od njenog biznisa sa robo-taksijima.

Očekuje se da bi ova kompanija već u tekućoj godini mogla da bude na pozitivnoj nuli u ovoj oblasti poslovanja, te postane profitabilna u narednoj.

Zvanični Peking daje široku podršku ovoj tehnološkoj inovaciji, premda su sve veći pritisci od strane taksi udruženja zbog očekivanog opadanja obima posla. Nakon oporavka prošle sedmice, akcije Baidua se u tekućoj godini nalaze u minusu od oko 17 procenata.

Gubitnik nedelje

Akcije američke banke, Wells Fargo, pale su u petak po objavi rezultata šest procenata, nakon što je uprava banke pogoršala očekivanja u pogledu pada neto prihoda od kamata u 2024. godini. Uprava ove banke sada očekuje ovaj pokazatelj u gornjem rasponu ranije date prognoze pada od 7-9 odsto.

Wells Fargo je zabeležio stagnaciju ukupnih prihoda u drugom tromesečju i rast profita od oko šest odsto, a oba ova pokazatelja su došla iznad očekivanja tržišta. Nakon velike korekcije u petak, akcije ove američke banke od početka godine nose prinos od oko 15 procenata.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari