Svetske berze: Makro podaci doneli snažan oporavak Volstrita 1Foto: Shutterstock/insta_photos

Nakon četiri vezane sedmice pada, američko tržište akcija registrovalo je najveći nedeljni skok od oktobra prošle godine i neutralisalo sve gubitke od nedavne oštre korekcije.

Indeks S&P 500 skočio je nepuna četiri procenta i ponovo se vratio iznad nivoa od 5.500 poena, dok je Nasdaq, koji reprezentuje tehnološke akcije, skočio 5,3 odsto.

Svega desetak dana ranije investitori su bili u strahu od američke recesije što je dovelo do velike rasprodaje na tržištu akcija.

Objava povoljnih mesečnih izveštaja o inflaciji i maloprodaji relaksirala je sentiment na tržištu, a dodatno su ga poduprli kvartalni rezultati najveće američke maloprodaje, Walmart, koja predstavlja dobar barometar stanja američkog potrošača.

Svetske berze: Makro podaci doneli snažan oporavak Volstrita 2
Izvor: Momentum securities

Mesečna inflacija u julu porasla je u skladu sa očekivanjima od 0,2 odsto, dok je godišnja inflacija od 2,9 odsto bila nešto niža od konsenzusa od 3,0 odsto. Ovo je najniži nivo indeksa potrošačkih cena od marta 2021. godine.

Bazna inflacija, koja isključuju volatilne stavke poput hrane i energenata, porasla je 0,2 odsto mesečno odnosno 3,2 odsto godišnje, u skladu sa konsenzusom. Rast troškova stanovanja doneo je gro rasta inflacije, cena hrane su porasle 0,2 odsto, dok je cena energenata ostala nepromenjena.

Prethodno, objavljene su i proizvođačke cene koje su pokazale usporavanje rasta na 0,1 odsto, ispod očekivanih 0,2 odsto. Na godišnjem nivou proizvođačke cene su porasle 2,2 odsto, što je znatno niže u odnosu na 2,7 odsto u junu.

Ovi izveštaji „zacementirali“ su početak smanjenja kamata u septembru o čemu će biti dosta reči na godišnjoj konferenciji Fed-a u Džekson Holu ove nedelje.

Ohrabrujući podaci o julskoj maloprodaji dodatno su odagnali strahove investora o mogućoj skoroj recesiji u najvećoj svetskoj privredi. Maloprodaja u julu porasla je 1,0 odsto mesečno, znatno iznad očekivanih 0,3 odsto, što sugeriše prilično jak start američke privrede u trećem kvartalu koja u velikoj meri počiva na ličnoj potrošnji.

A da američki potrošač solidno stoji potvrdio je i najveći američki maloprodajni lanac, Walmart, koji je ponovo povećao poslovna očekivanja do kraja godine, što je akcije ove kompanije vinulo do nove rekordne vrednosti.

Uprava kompanije je naglasila da prosečan potrošač „bira vrednost i fokusira se na osnovne potrepštine“, ali da nije primenila „nikakvo dodatno pogoršanje finansijskog zdravlja kupaca“.

Akcije Walmart-a stigle su na kraju nedelje do prinosa od početka godine od skoro 40 procenata, znatno nadmašivši učinak indeksa S&P 500 od 16,5 odsto.

Dobitnik nedelje

Akcije američke kafeterije, Starbucks, skočile su u jednom danu skoro 25 procenata nakon što je najavljena smena na čelu ove kompanije koja već neko vreme kuburi sa rastom poslovanja.

Na čelo Starbucks-a od septembra će doći dojučerašnji lider meksičkog lanca restorana Chipotle Mexican Grill, Brajan Nikol, koji je beležio izuzetne rezultate sa ovom kompanijom. Starbucks je u aprilu po drugi put ove godine smanjio godišnje poslovne izglede zbog pada prometa, kako na domaćem tako i na međunarodnom tržištu.

Gubitnik nedelje

Akcije lanca restorana, Chipotle Mexican Grill, izgubile su u jednom danu 7,5 procenata nakon što je višegodišnji direktor najavio odlazak iz ove kompanije.

Vodeći ovaj restoranski lanac oko osam godina Nikol je uspeo da mu uveća vrednost za više od osam puta što je dovelo do podozrenja investitora da li će bez njega makar sličan trend moći da se nastavi. Chipotle je nedeljni gubitak smanjio na oko pet procenata dok u tekućoj godini beleži solidan prinos od oko 15 procenata.

Autor je glavni broker Momentum skjuritiz

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari