Svetske berze: Najgora sedmica ove godine, Nasdaq pao šest odsto 1Foto: Shutterstock/Bro Crock

Američko tržište akcija pretrpelo je prošle sedmice najveći pad još od marta prošle godine, nakon što izveštaj sa tržišta rada nije uspeo da razuveri ulagače oko trenda slabljenja američke privrede.

Tradicionalno loš septembar takođe je uticao na rasprodaju akcija pa je indeks S&P 500 oslabio više od četiri odsto, dok se indeks tehnoloških akcija, Nasdaq, stropoštao 5,8 procenata.

Julski izveštaj sa tržišta rada bio je glavni sastojak panike na tržištu početkom avgusta, te se s velikom pozornošću iščekivala nova objava mesec dana kasnije.

Američki poslodavci tokom avgusta otvorili su novih 142 hiljade radnih mesta što je bilo iznad julskog podatka od 89 hiljada, ali ispod očekivanih 161 hiljade radnih mesta.

Stopa nezaposlenosti je pala sa 4,3 na 4,2 odsto i bila je u skladu sa konsnzusom tržišta.

Svetske berze: Najgora sedmica ove godine, Nasdaq pao šest odsto 2
Izvor: Momentum securities

I dok avgustovski podatak nije mnogo podbacio, ekonomiste je zabrinula revizija naniže za prethodna dva meseca.

Julski podatak je revidiran za 25 hiljada, a junsko zapošljavanje za 61 hiljadu radnih mesta. Tako se tromesečni prosek spustio nadomak nivoa od sto hiljada novih radnih mesta, što je naglasilo kontinuitet slabljenja tržišta rada i pretnju po održanje privrednog rasta.

I JOLT pregled, objavljen nekoliko dana ranije, pokazao je da je u julu racio otvorenih radnih mesta prema nezaposlenima pao na 1,1, što je ispod predpandemijskog nivoa i daleko lošije od početka 2022. kada su na svakog nezaposlenog stajala dva oglašena radna mesta.

I posle ovog izveštaja tržište nije promenilo stav u pogledu ishoda septembarskog zasedanja Fed-a – sa stoprocentnom verovatnoćom se očekuje prvo smanjenje kamata, a ostaje da se vidi da li će biti i većeg obaranja kamate od 25 baznih poena, što trenutno ceni oko 70 odsto investitora.

Ove nedelje investicionu javnost i Fed očekuje mesečni izveštaj o inflaciji koji će biti poslednji bitan makro izveštaj pred zasedanje 17-18. septembra.

Ključno pitanje za učesnike na tržištu jeste da li je Fed zakasnio sa smanjenjem kamata, odnosno da li su stanovnišvo i privreda previše dugo ostali izloženi visokim kamatama koje se na aktuelnom nivou nalaze više od godinu.

Iz američki administracije ponovili su očekivanja da je privreda na putu „blagog prizemljenja“ koje podrazumeva obaranje inflacije uz tek blago usporavanje privrednog rasta.

Investitori očekuju da je avgustovska inflacija pala na 0,2 odsto mesečno odnosno 2,6 odsto godišnje, te da se nalazi nadomak srednjoročnog targeta centralne banke.

Evropska centralna banka (ECB), pak, trebalo bi ove sedmice i drugi put u tekućoj godini da smanji kamatu za 25 baznih poena, nakon što je inflacija u ovom bloku zemalja u avgustu pala na 2,2 odsto.

Dobitnik nedelje

Akcije američke telekomunikacione kompanije, Frontier Communications, skočile su protekle sedmice 23 odsto, nakon što je Verizon potvrdio nameru da preuzme ovu firmu koja je poznata po velikim ulaganjima u optičku mrežu.

Stoga se ovo ulaganje sa aspekta Verizona čini prilično racionalnim s obzirom da bi mu moglo povećati konkurentnost u pružanju premium usluga.

Verizon je akcionarima ciljne kompanije ponudio cenu od 38,5 dolara po akciji što predstavlja premiju od 43,7 odsto u odnosu prosečnu tromesečnu cenu pre objave namere preuzimanja.

Gubitnik nedelje

Akcije najvećeg svetskog dizajnera čipova, NVIDIA, stropoštale su prošle sedmice skoro 14 procenata, kao odložena reakcija investitora na objavu rezultata nedelju dana ranije i u svetlu narušenog sentimenta tržišta, posebno kada su tehnološke akcije u pitanju.

Iako je kompanija objavila rezultate iznad očekivanja, kao i odličnu prognozu za tekući period, investitori su postali znatno skeptičniji prema izgledima ove akcije nakon ogromnog rasta poslovanja i velikog skoka tržišne kapitalizacije kompanije.

Uprkos ovoj korekciji, NVIDIA od početka godine veliki rast od oko 108 procenata.

Autor je glavni broker Momentum skjuritiz

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari