Svetske berze: Nepoverenje u bankarski sistem koči oporavak tržišta 1foto EPA/ARNE DEDERT

Dva vezana vikenda turbulentnih dešavanja u svetskom finansijskom sistemu bila su sasvim dovoljna okolnost da se investitori pribojavaju približavanja nominalno neradnih dana.

Uprkos činjenici da su se glavni svetski indeksi akcija oporavili protekle sedmice, poverenje u bankarski sistem zadržalo se na niskim nivoima pa su ponovo predstavnici ovog sektora bili među najvećim gubitnicima. Glavni američki indeks S&P 500 porastao je u sedmici 1,4 odsto, dok je indeks tehnoloških akcija, Nasdaq, dobio na vrednosti 1,7 procenata.

Koliko je krhko poverenje američkih građana u bankarski sistem nakon bankrotstva Silicon Valley banke najbolje se vidi na polju depozita koji su nedelji koja je usledila povučeni najvećom brzinom u poslednjih godinu dana, u visini od skoro 100 milijardi dolara. Pritom, odlivi su u mnogo većoj meri zabeleženi kod banaka male i srednje veličine, a u korist velikih banaka i instrumenata na tržištu novca koji nose veće prinose.

Američka centralna banka, Fed, protekle sedmice je saopštila da se situacija na polju depozita smiruje, te da će učiniti sve kako bi bankarski sistem ostao siguran. Previranja na bankarskom tržištu nisu sprečila ovu centralnu banku da podigne ključnu kamatu za dodatnih 25 baznih poena na raspon 4,75-5 odsto, s obzirom na i dalje prisutnu visoku inflaciju i jako tržište rada. Ova centralna banka je navela da će skori događaji u bankarskom sistemu verovatno dovesti do pooštravanja kreditnih uslova na tržišta, ali da bazni scenario u ovoj godini nije smanjenje kamata.

Svetske berze: Nepoverenje u bankarski sistem koči oporavak tržišta 2

S druge strane Atlantika, ponovo se zatalasalo bankarsko tržište krajem nedelje nakon što je došlo do velikog skoka cene kreditnih svopova Dojče (Deutsche) banke, koji predstavljaju svojevrsno osiguranje njenih dužnika od eventualnog bankrotstva.

Akcije ove banke koja prolazi kroz veliko restrukturiranje pale su u petak preko osam procenata, dok je nakon velikog rasta u prvoj polovini sedmice oštru korekciju zabeležio i UBS. Nakon nevoljnog preuzimanja posrnule banke Kredi Svis (Credit Suisse) sve je više glasova da će ova vodeća švajcarska grupacija izgubiti oreol niskorizične bankarske institucije koja ostvaruje visok prinos na kapital.

Na korporativnom polju, u centru pažnje je bio najveći svetski proizvođač opreme NIKE koji je lagano potukao očekivanja tržišta i u pogledu prihoda i profita. Ipak, ulagači su ostali zabrinuti usled činjenice da se kompanija, kao u ostalom i cela branša, bori sa visokim zalihama, premda je uprava najavila normalizaciju stanja do kraja fiskalne godine u maju.

NIKE je u četiri od poslednjih pet fiskalnih kvartala zabeležio pad profita upravo usled visokih zaliha nastalih nakon pandemije kada se kompanija suočila sa pokidanim lancima snabdevanja i ogromnom tražnjom. Nakon objave rezultata akcije NIKE oslabile su skoro pet procenata, ali od početka godine beleže rast od oko tri odsto.

 

Dobitnik nedelje
Akcije kineske tehnološke kompanije, Tencent, skočile su više od osam procenata nakon objave kvartalnih rezultata koji su pokazali povratak kompanije na stazu rasta, ali i iznenađujući rast prihoda u njenoj reklamnoj diviziji. Tencent, široko poznat po video igricama, u poslednje vreme se, kao i druge kineske tehnološke kompanije, bori sa pojačanom regulacijom države, što je glavni razlog što se akcije kompanije i dalje nalaze na oko 45 procenata ispod istorijskog maksimuma s početka 2021. godine.

Gubitnik nedelje
Akcije nemačke bankarske grupacije, Deutsche Bank, pale su sedmici dodatnih 8,5 procenata, nakon što su pojačane špekulacije na tržištu da bi ova bankarska grupa mogla podeliti sudbinu Credit Suisse-a. Ova panika dovela je do rasta troškova osiguranja od bankrotstva banke putem kreditnih svopova na najviši nivo od pandemije. Uprkos činjenici da je Deutsche Bank solidno profitabilna i prošle godine ostvarila najbolji rezultat od 2007. godine, i dalje predstavlja neefikasnu banku pre svega zbog visokih troškova restrukturiranja koje traje godinama.

Autor je glavni broker Momentum sekjuritiz

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari