Svetske berze: Novi pad indeksa, tehnološke akcije pod pritiskom 1Foto: Shutterstock/Bro Crock

Uprkos oporavku poslednjeg trgovačkog dana, američko tržište akcija nastavilo je pad i drugu sedmicu zaredom, pre svega usled nastavka rasprodaje tehnoloških akcija.

Indeks S&P 500 oslabio je u sedmici 0,8 odsto, dok je indeks tehnoloških akcija, Nasdaq, pao dodatnih 2,1 odsto i sada beleži korekciju od preko šest procenata u poslednje dve sedmice.

Nasdaq se u sredu stropoštao više od tri procenta, što je bio njegov najlošiji dan u tekućoj godini i prva korekcija ovog intenziteta u više od 400 trgovačkih dana. Okidač za popriličnu paniku investitora bile su objave Alphabet-a i Tesle koje su predstavljale uvertiru za rezultate najvećih tehnoloških akcija koje su bili glavni pokretači tržišta od početka godine.

Svetske berze: Novi pad indeksa, tehnološke akcije pod pritiskom 2
Foto: Momentum

Rezultati Alphabet-a bili su iznad očekivanja, nakon što je kompanija i četvrti kvatral zaredom zabeležila dvocifrenu stopu rasta, vođena solidnim rastom marketinških prihoda i nastavkom ekspanzije cloud usluga. Međutim, ulagače su zabrinuli nastavak visokih kapitalnih ulaganja od 13,2 milijarde dolara i najavljeni pritisak na profitne margine u tekućem tromesečju usled povećanih troškova amortizacije.

Teslina profitabilnost došla je ispod očekivanja, dok je oštar pad u vrednosti akcija u velikoj meri posledica i njihovog munjevitog oporavka nakon objave podataka o isporukama vozila početkom meseca. Prihodi kompanije iz auto biznisa pali su i drugi kvartal zaredom, a investitori nisu bili zadovoljni ni odlaganjem ranije najavljenog predstavljanja robo-taksija sa avgusta na oktobar. Sve u svemu, akcije su pale preko 12 procenata u jednom danu, ali su od početka meseca ostale u plusu od oko 11 procenata.

Oporavak tržišta akcija došao je krajem sedmice. Najpre je objavljeno da je američki BDP u periodu april-jun porastao prilagođenom godišnjom stopom od 2,8 odsto, što je bilo znatno više od očekivanih 2,1 odsto i rasta od 1,4 odsto u prvom tromesečju. Struktura ovog rasta ukazuje na prilično dobru situaciju u američkoj privredi koju bi dodatno moglo da podstakne obaranje kamata od septembra. Doprinos ovoj akciji Fed-a mogli bi dati junski podaci o troškovima lične potrošnje koji su porasli očekivanih 0,1 odsto i ukazuju da inflacija, merena preko ovog omiljenog pokazatelja centralne banke, usporava.

Evropske akcije nisu izbegle negativan sentiment sa američkog tržišta, ali su u proseku ostvarile znatno bolji učinak na nedeljnom nivou. Ovaj ishod usledio je uprkos tome što su preliminarni podaci pokazali da je privredna aktivnost evrozone dodatno usporila u julu i nalazi se tik iznad granice koja odvaja rast od kontrakcije. Usporavanje je došlo i sa strane uslužnog sektora koji dominira ovim ekonomskim i političkim blokom, dok je aktivnost industrijskog sektora u julu pala na najniži nivo u poslednjih sedam meseci.

Dobitnik nedelje

Akcije američkog proizvođača cigareta i alternativnih proizvoda, Philip Morris International, skočile su prošle sedmice skoro šest procenata, nakon što je kompanija objavila dobre kvartalne rezultate i povećala poslovne izglede za čitavu godinu.

Philip Morris sada očekuje rast profita mimo kursnih razlika u 2024. stopom od 11-13 procenata u odnosu na raniju prognozu od 9-11 odsto i to pre svega zahvaljujući ekspanziji alternativnih proizvoda bez duvanskog dima. Akcije ove kompanije stigle su do najvišeg nivoa u poslednjih sedam godina i beleže prinos od početka godine od oko 20 procenata.

Gubitnik nedelje

Akcije kanadskog proizvođača opreme za jogu, Lululemon, pale su prošle sedmice 9,5 odsto nakon što je nekoliko analitičara srezalo rejting ovoj akciji koja u 2024. predstavlja jednu od najslabiji karika indeksa S&P 500.

Analičari su skeptični oko oporavka poslovnog trenda kompanije u drugoj polovini godine, što su argumentovali negativnim trendovima u samoj industriji, ali i povlačenjem jednog od nedavno lansiranih proizvoda kompanije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari