Svetske berze: NVIDIA nakratko preuzela krunu Volstrita 1Foto: Shutterstock/Bro Crock

Uprkos korekciji u poslednja dva trgovačka dana, američko tržište akcija registrovalo je uzlazni trend i treću sedmicu zaredom.

Centralni događaj u nedelji bio je novi uspon proizvođača čipova, NVIDIA, koji je postao najveća kompanija na svetu, ali tu zvezdu nije uspeo da održi i do kraja nedelje. Indeks S&P 500, koji je tokom sedmice po prvi put u istoriji premašio 5.500 poena, sedmicu je završio u plusu 0,6 odsto, ispod ove psihološke granice.

NVIDIA je u utorak postala i zvanično najveća kompanija na svetu, nakon što je nastavljen impresivan rast vrednosti ove kompanije koja je već neko vreme vodeća zvezda buma primene generativne veštačke inteligencije (AI). Počev od javne promocije četbota, ChatGPT, krajem 2022. godine, ova kompanija je povećala vrednost oko deset puta, ostavivši iza sebe trend osvajanja globalnog trona najvećih kompanija koji do sada nije beležen u berzanskoj istoriji.

Svetske berze: NVIDIA nakratko preuzela krunu Volstrita 2
Foto: Momentum

Investitore koji u uslovima velikog buma tehnoloških kompanija pokušavaju da budu trezveni, najviše brine velika zavisnost tržišta od svega nekolicine najvećih kompanija. Tako indeks S&P 500 koji je ravnomerno ponderisan njegovim članicama (a ne tržišnom kapitalizacijom kako se inače računa) beleži rast u tekućoj godini od svega 4,4 odsto, te faktički zaostaje 10-ak procentnih poena u odnosu na izvorni indeks S&P 500. Ovo bi moglo da ukaže na činjenicu da situacija u američkoj privredi, mimo nekolicine najvećih tehnoloških kompanija, nije sjajna, kao što izgleda preko vodećih berzanskih pokazatelja.

No, junski PMI podaci o poslovnoj aktivnosti ove najveće svetske privrede su bili ohrabrujući. PMI dominantnog uslužnog sektora porastao je sa majskih 54,8 na 55,1 poen, dok je kompozitni pokazatelj, koji obuhvata i proizvodni sektor, porastao na 54,6 poena, neznatno iznad majskog podatka. Istovetni podaci za privredu evrozone bili su kudikamo manje povoljni.

Iako je poslovna aktivnost u ovom ekonomskom i političkom bloku ostala iznad nivoa od 50 poena i beleži kakav-takav rast, junski kompozitni PMI pokazatelj pao je sa majskih 52,2 na 50,8 poena, nakon što je i uslužni sektor počeo da posustaje, dok je industrija pogoršala ionako loše stanje. Ovu situaciju nije moglo da ublaži ni junsko smanjenje kamata ECB-a, ali je barem ova centralna banka iz izveštaja dobila povoljne signale da cene usluga nastavljaju da padaju što bi moglo omogućiti još dva smanjenja kamata do kraja godine čemu se investitori nadaju.

Dobitnik nedelje

Akcije britanskog proizvođača i distributera napitaka, Britvic, skočile su prošle sedmice više od 13 procenata, nakon što je kompanija odbila ponudu za preuzimanje danskog Carlsberg-a, uz obrazloženje da je u pitanju niska cena. Uprava kompanije je ponudu danske pivare od 12 funti po akciji, i kasnije njeno uvećanje na 12,5 funti ocenila kao nepovoljnu, te saopštila da ne održava fer vrednost kompanije koja prema poboljšanoj ponudi iznosi 3,1 milijardu funti. Prema britanskim zakonima, Carlsberg mora do 19. jula uputiti zvaničnu ponudu za preuzimanje ili odustati od čitavog posla.

Gubitnik nedelje

Akcije kompanije, Trump Media, koje se nalaze u većinskom vlasništvu bivšeg američkog predsednika Donalda Trampa pale su prošle sedmice preko 25 procenata, nakon što je američka Komisija za hartije od vrednosti izdala saopštenje da su registrovane akcije inicijalnih akcionara. Ovo je proizvelo dodatni pritisak na akcije ove kompanije koja kontroliše društvenu mrežu Truth Social. Ova špekulativna akcija imala je tržišnu kapitalizaciju oko 5,6 miliajrdi dolara početkom meseca, dok je sadašnja vrednost oko tri milijarde dolara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari