Svetske berze: NVIDIA nije uspela da održi optimizam tržišta 1Foto: Shutterstock/insta_photos

Američko tržište akcija zatvorilo je turbulentni avgust blagim rastom, premda objava kvartalnih rezultata dizajnera čipova, NVIDIA, nije uspela da nadahne još jedan juriš investitora na tehnološke akcije.

Indeks S&P 500 porastao je nevelikih 0,2 odsto, dok je indeks tehnoloških akcija, Nasdaq, oslabio nepunih jedan odsto. Na mesečnom nivou, S&P 500 je uspeo u avgustu da ostvari pozitivnu promenu od 2,3 odsto, nakon velikog pada s početka meseca kada je investitore zahvatila panika oko moguće recesije u američkoj privredi.

Centralni događaj protekle sedmice, a verovatno i čitave sezone objava kvartalnih rezultata, bila je prezentacija poslovnih rezultata trenutno najvažnije kompanije u tehnološkom sektoru, dizajnera čipova NVIDIA.

Impresivan niz kvartalnih rezultata i veliki skok tržišne vrednosti ove kompanije počinju polako da joj predstavljaju preveliko breme. NVIDIA je ponovo prebacila tržišna očekivanja u pogledu kvartalnih prihoda i profita, kao i kada su u pitanju poslovni izgledi u tekućem tromesečju, ali taj intezitet prebačaja na višim brojevima ostao je ispod najoptimističnijih prognoza Volstrita.

Svetske berze: NVIDIA nije uspela da održi optimizam tržišta 2
Izvor: Momentum securities

NVIDIA je u fiskalnom drugom kvartalu zabeležila rast prihoda od 122 odsto i prvi put u istoriji dostigla granicu od 30 milijardi dolara kvartalne realizacije, što je bilo iznad očekivanja od 28,7 milijardi dolara.

U tekućem tromesečju kompaniju čeka usporavanje na stopu rasta od oko 80 procenata, što je uz blagi pad profitne margine bila ključna odrednica za sumnjičavost investitora i oštru korekciju u ceni akcija.

Akcije kompanije po objavi kvartalnih rezultata pale su preko šest procenata, ali su deo gubitaka neutralisale u petak i nedelju završile na 119,4 dolara, dok su od početka godine u plusu od oko 141 odsto.

Na makro planu u centru pažnje je bila objava ključnog inflatornog pokazatelja Fed-a koji je došao neznatno ispod očekivanja. Bazni indeks troškova lične potrošnje porastao je na mesečnom nivou 0,2 odsto odnosno 2,6 odsto godišnje i bio je ispod konsenzusa od 2,7 odsto.

Ukupan indeks troškova lične potrošnje porastao je 0,2 odsto mesečno i 2,5 odsto godišnje i bio je u skladu sa očekivanjima. I pre ovog izveštaja investitori su sa 100-procentnom verovatnoćom očekivali smanjenje kamata u septembru, a očekuje se da bi ovonedeljni izveštaj sa tržišta rada mogao dati konačni odgovor da li će to smanjenje biti slabijeg ili jačeg intenziteta.

S druge strane Atlantika, inflacija u evrozoni u avgustu usporila je na 2,2 odsto u odnosu na 2,6 odsto u prethodnom mesecu, što je bilo u skladu sa očekivanjima i najniži nivo indeksa potrošačkih cena od jula 2021. godine.

Očekuje se da će 12. septembra Evropska centralna banka (ECB) ponovo smanjiti ključnu kamatu, a ostaje još samo dilema da li će slična odluka uslediti i u oktobru s obzirom na slabljenje cenovnih pritisaka, anemičan privredni rast i slabljenje tržišta rada.

Nemački indeks akcija, DAX, stigao je krajem sedmice do novog istorijskog maksimuma, nadomak nivoa od 19.000 poena, i od početka godine beleži prinos od oko 13 procenata.

Dobitnik nedelje

Akcije američkog proizvođača čipova, Intel, oporavile su se u petak skoro deset procenata na 22 dolara, nakon što su se pojavile medijske špekulacije da je kompanija angažovala investicione savetnike da razmotri moguće strateške opcije kao što je odvajanje proizvodne jedinice koja trenutno donosi velike gubitke.

Intel je nedavno po objavi kvartalnih rezultata zabeležio dramatičan pad vrednosti akcija i tržišne kapitalizacije kompanije ispod 100 milijardi dolara po prvi put u poslednjih 30 godina. U tekućoj godini Intel beleži pad vrednosti od oko 56 odsto.

Gubitnik nedelje

Akcije kineske kompanije, PDD Holding, stropoštale su se nakon objave kvartalnih rezultata skoro 29 procenata, kao direktna posledica usporavanja prodaje na platformama ove kompanije koje nude jeftinu robu, kao što je Temu.

PDD je u kvartalu ostvario rast prihoda od 86 odsto, što je bilo ispod očekivanja tržišta, dok su oštroj korekciji vrednosti akcija kumovale i izjave uprave kompanije da se suočava sa sve većom konkurencijom i da visok rast prihoda nije održiv. Od početka godine akcije PDD-a beleže pad od oko 34 odsto.

Autor je glavni broker Momentum skjuritiz

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari