Svetske berze: Povratak volatilnosti na tržište akcija 1Foto: Shutterstock/Bro Crock

Protekla sedmica na velika vrata označila je povratak volatilnosti na američko tržište kapitala.

Ponedeljak je doneo najveći pad tržišta u poslednje skoro dve godine, da bi do kraja nedelje bili neutralisani skoro svi gubici.

Indeks S&P 500, nagrižen rasprodajama iz prethodne nedelje, ostao je skoro nepromenjen, dok je indeks tehnoloških akcija, Nasdaq, izgubio na vrednosti tek petinu procenta.

Ponedeljak je doneo najveći pad tržišta od septembra 2022. godine podstaknut strahom investitora oko moguće američke recesije nakon objave julskog izveštaja sa tržišta rada krajem prethodne nedelje.

Ovome je prethodilo trgovanje na azijskim tržištima, a Tokijska berza raspirila je paniku ulagača padom indeksa od preko 12 procenata.

U osnovi ove korekcije bili su signali u vezi sa rastom kamata centralne banke Japana koji bi mogao sputati ustaljenu globalnu investicionu aktinost – kupovinu globalnih obveznica sa većim prinosom i popularnih akcija pozajmljenim sredstvima u jenima.

Samo u ponedeljak jen je ojačao u odnosu na dolar dva odsto, odnosno oko šest procenata u nekoliko vezanih dana.

Svetske berze: Povratak volatilnosti na tržište akcija 2
Izvor: Momentum securities

Indeks volatilnosti Čikaške berze, VIX, koji meri očekivane fluktuacije indeksa S&P 500 u ponedeljak je nakratko premašio nivo od 65 poena, gde se poslednji put nalazio u mesecu kada je izbila pandemije, da bi dan završio na oko 38 poena.

Ovo je svakako bila najviša cena VIX-a na zatvaranju od marta 2020. godine kada je Fed vanredno oborio kamatu na nultu stopu i najavio masivne monetarne intervencije.

Smirivanja volatilnosti usledilo je u narednim danima, podržano najavama iz centralne banke Japana da neće dizati kamate u situaciji nestabilnosti tržišta, dok je objava nedeljnih zahteva za socijalnu pomoć ublažila strahove oko stanja američkog tržišta rada.

Amerikanci su u nedelji koja je prethodila panici na tržištu akcija podneli za 17 hiljada manje zahteva za socijalnu pomoć, a ovaj podatak je takođe bio bolji od očekivanja tržišta.

Na polju korporativnih objava prezentovani su mešoviti rezultati. Tehnološka kompanija koja nudi usluge prevoza putnika, Uber, zabeležila je skoro za petinu veći rast bruto prometa, dok je industrijski gigant Caterpillar povećao poslovne izglede na nivou godine.

Platforma za iznajmljivanje smeštaja, Airbnb, ukazala je na slabljenje tražnje od strane američkih potrošača u tekućem kvartalu, dok je na kraju nedelje tajvanski TSM odagnao sumnju u nastavak rasta potrošnje u segmentu AI čipova.

Više od 90 procenata američkih kompanija objavilo je rezultate poslovanja za drugi kvartal i trenutno se očekuje rast profita u periodu od 10,8 odsto, što je najveća stopa rasta od četvrtog tromesečja 2021. godine.

Dobitnik nedelje

Akcije proizvođača sportske opreme, Under Armour, skočile su preko 19 procenata nakon što je kompanija objavila poslovne rezultate iznad očekivanja i podigla izglede na nivou tekuće fiskalne godine.

Ova kompanija se i dalje nalazi u procesu restrukturiranja i beleži pad prodaje, ali su investitori ohrabreni pozitivnim signalima po pitanju oporavka profitabilnosti i manjeg obima rasprodaja.

Akcije Under Armour-a nalaze se daleko ispod nivoa iz slavnih dana ove kompanije, dok su od početka godine u minusu od oko deset procenata.

Gubitnik nedelje

Američka platforma za iznajmljivanje smeštaja, Airbnb, objavila je mešovite kvartalne rezultate poslovanja, a najava sporijeg rasta u tekućem tromesečju i slabljenja tražnje od strane američkih korisnika snažno su oborili akcije kompanije.

Takođe, kompanija je ukazala na povećanu aktivnost last-minute rezervisanja što ukazuje na oprezniju potrošnju korisnika.

Airbnb je u danu objave rezultata pao preko 13 procenata, da bi nedelju zaključio na 115 dolara uz minus od početka godine od oko 15 procenata.

Autor je glavni broker Momentum skjuritiz

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari