Svetske berze: Prekinut petonedeljni rast Volstrita 1Foto: Shutterstock/Bro Crock

Američko tržište akcija zabeležilo je protekle sedmice prvi sedmični pad nakon pet vezanih nedelja rasta. Ovoj korekciji doprinelo je nekoliko slabih korporativnih objava koje su pritisnule pre svega akcije iz tehnološkog sektora. Reperni indeks tržišta S&P 500 oslabio je pola procenta na 5.277,5 poena, dok je indeks tehnoloških akcija, Nasdaq, izgubio na vrednosti 1,1 odsto.

Oporavku sentimenta doprineo je rast poslednjeg trgovačkog dana, ali tek pri kraju trgovanja kome je prethodila objava podataka o inflaciji i prilično skeptičan odnos ulagača prema njenom daljem razvoju, samim tim i kretanju kamata Fed-a.

Aprilski indikator inflacije koji prati ova centralna banka porastao je u aprilu u skladu sa očekivanjima. Indeks troškova lične potrošnje (PCE indeks) isključujući hranu i energente porastao je u aprilu 0,2 odsto, što je bilo u skladu sa konsenzusom, dok je na godišnjem nivou stopa bila 2,8 odsto odnosno 0,1 procentni poen iznad očekivanja.

Svetske berze: Prekinut petonedeljni rast Volstrita 2
Izvor: Momentum securities

Uključujući volatilne stavke poput hrane i energenata, PCE inflacija je iznosila 2,7 odsto godišnje odnosno 0,3 odsto na mesečnom nivou. Oba podatka su bila u skladu sa očekivanjima. Najveći doprinos rastu PCE inflacije dali su energenti koji su poskupeli 1,2 odsto, dok su cene hrane smanjene na mesečnom nivou za 0,2 odsto.

S obzirom da proteklih meseci inflacija ne pokazuje jasne znake popuštanja, zvaničnici Fed-a u nedeljama za nama su zauzeli oprezan pristup koji znači malu verovatnoću da će do smanjenja kamata doći brzo. Investitori i dalje veruju da će Fed u septembru otpočeti smanjenje kamata ali sa šansama tek neznatno preko 50 procenata.

S druge strane Atlantika, Evropska centralna banka (ECB) je u niskom startu za smanjenje kamata ove sedmice, premda su preliminarni podaci o inflaciji pokazali njeno prvo povećanje na godišnjem nivou u maju.

Ovaj izveštaj zasad ne remeti planirani početak ciklusa smanjenja ključne kamate koja je u septembru prošle godine dostigla nivo od četiri odsto i od tada se nalazi na nepromenjenom nivou.

Međutim, ovo ubrzanje inflacije, koje je listom podstaknuto iz sektora usluga, govori da bi nastavak smanjenja kamata mogao biti sporijeg tempa nego što je ranije očekivano.

Investitori očekuju dva do tri smanjenja kamata u zoni evra do kraja godine od po 25 baznih poena, ali bi nastavak ubrzanja inflacije i privrednog rasta iz prvog tromesečja mogli zakomplikovati ovaj put ECB-a. Ova centralna banka će u četvrtak održati junsko zasedanje na kojem se očekuje prvo smanjenje kamata od 2019. godine, što će istovremeno biti prvi ovakav potez neke od većih globalnih svetskih centralnih banaka.

Dobitnik nedelje

Akcije američkog proizvođača odeće, Gap, skočile su u petak skoro 29 procenata nakon što je kompanija objavila kvartalne rezultate iznad očekivanja i poboljšala poslovne izglede za tekuću godinu.

Gap sada očekuje blagi rast prodaje u 2024. godini u odnosu na inicijalnu prognozu stagnacije, nakon što su glavni brend kompanije, ali i brendovi Old Navy i Athleta zabeležili rast u prvom tromesečju. Gap se nalazi u procesu repozicioniranja na tržištu nakon što je prošle godine promenjena uprava, a kompanija pokušava da se fokusira na nove stilove kako bi se što više približila potrošačima.

Gubitnik nedelje

Akcije američke softverske kompanije, Salesforce, pale su po objavi kvartalnih rezultata 20 procenata, nakon što je kompanija podbacila u pogledu očekivanih prihoda po prvi put od 2006. godine.

Više nego intenzivna reakcija investitora došla je i usled strahova ulagača da bi više kamate na tržištu i konkurencija koja takođe nudi softverska rešenja na bazi veštačke inteligencije mogli dodatno smanjiti tražnju za proizvodima kompanije. Akcije Salesforce-a su se oporavile neznatno krajem nedelje, ali od početka godine nose minus od oko 11 procenata.

Autor je glavni broker Momentum skjuritiz

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari