Svetske berze: Teška nedelja za Volstrit, akcije Tesle potonule 15 odsto 1Volstrit Foto: EPA-EFE/JUSTIN LANE

Protekla trgovačka nedelja donela je oštre minuse na svetskim berzama, nakon što su nastavili da rastu prinosi na američke obveznice, dok je geopolitička tenzija oko Bliskog istoka dostigla vrhunac. Indeks S&P 500 ponovo se primakao nivou od 4.200 poena, nakon korekcije od 2,4 odsto, dok je indeks tehnoloških akcija, Nasdaq, pao 3,2 odsto.

Prinos na američke 10-ogodišnje obveznice preskočio je u četvrtak nivo od pet procenata, gde se poslednji put nalazio pre ravno 16 godina.

Ova niska cena obveznica (i visokih prinosa) utiče višestruko na privredu kroz visoke cene stambenih i auto kredita, skuplje zaduživanje preko kreditnih kartica, ali i direktno podriva tržište akcija nudeći mnogo atraktivniju alternativu kada je ulaganje u pitanju.

Rast prinosa na obveznice zahuktao se već od utorka kada su septembarski podaci o maloprodaji pokazali da američki potrošač nastavlja da troši i to intezitetom znatno većim od očekivanja. Septembarska maloprodaja porasla je 0,7 odsto na mesečnom nivou, znatno iznad očekivanja od 0,3 odsto, dok je bazna maloprodaja skočila 0,6 odsto.

Rast prinosa svakako je posledica i povišene političke i ekonomske neizvesnosti, ali i sve brojnijih pitanja oko vođenja američkih javnih finansija sa velikim deficitom. U petak su prinosi na 10-ogodišnje obveznice ipak pali prema nivou od 4,9 odsto.

Kada je u pitanju korporativni teren, u centru pažnje bila je objava rezultata Tesle koji nije toliko razočarao investitore, koliko nastup njegovog osnivača, Maska. Lider ove kompanije je kao nikada do sada prosuo priličnu dozu pesimizma koja je oborila akcije Tesle za više od 15 procenata nedeljnom nivou.

Tesla je nastavio da beleži pad profitabilnosti nakon što su cene njegovih automobila u kvartalu bile niže za oko 25 odsto na godišnjem nivou. Bruto margina kompanije nastavila je silazni trend, spustivši se na 17,9 odsto ispod konsenzusa od 18,5 odsto.

Veliki broj investitora u Teslu, koji su mahom i poklonici harizme Maska, bili su razočarani pesimističkom najavom skorog lansiranja kamioneta, Cybertruck, za koji iz kompanije očekuju da počne da daje doprinos profitabilnosti tek za 12-18 meseci.

Mask je preplašio ulagače i tamnim sagledavanjem trenutnih makroekonomskih okolnosti u kojima visoka cena kredita onemogućava veću dostupnost njegovih vozila prosečnom potrošaču. Stoga je kompanija naglasila dalju posvećenost smanjenju troškova u proizvodnji, a verovatno neće odustati i od daljeg smanjenja prodajnih cena.

Tesla je ponovo izazvao rasprodaju akcija u čitavoj auto-industriji koja je zabeležila pad vrednosti na nedeljnom nivou od oko pet odsto.

Dobitnik nedelje

Akcije američke telekomunikacione kompanije, AT&T, skočile su protekle sedmice preko sedam procenata. Kompanija koja se proteklih godina grčevito bori da se vrati na staze stare slave objavila je kvartalne rezultate poslovanja iznad očekivanja.

Na nivou godine poboljšani su izgledi u pogledu profitabilnosti, dok se slobodan novčani tok sada očekuje na nivou od 16,5 umesto ranijih 16 milijardi dolara. Nakon ovog oporavka, akcije AT&T-a beleže minus od početka godine od 16,5 procenata.

Gubitnik nedelje

Američka kartičarska kompanija, American Express, pala je u petak više od pet procenata uprkos činjenici da je kompanija ostvarila visoku profitabilnost nakon što su njeni klijenti nastavili da troše i u trećem tromesečju.

Međutim, usled rasta kamata, nastavljen je trend povećanih troškova po kreditnim gubicima, dok je promet u kompanijskoj mreži zabeležio povećanje od sedam odsto, što je najslabija stopa rasta od prvog tromesečja 2021. godine. Nakon pada u petak, akcije American Express-a stigle su na negativnu teritoriju u tekućoj godini i beleže minus od četiri odsto.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari